Direct naar artikelinhoud
UpdateBrussel

▶ Incidenten bij ontruiming Heilig-Kruisplein na oproep ‘La Boum 3’

▶ Incidenten bij ontruiming Heilig-Kruisplein na oproep ‘La Boum 3’
Beeld Photo News

De politie heeft zaterdagnacht rond 1.30 uur het Heilig-Kruisplein in Elsene moeten ontruimen, waar op dat moment een 500-tal feestvierders aanwezig waren. Er werd daarbij met projectielen naar de politie gegooid. Dat zegt Olivier Slosse, de woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Ook het waterkanon werd ingezet.

Video wordt geladen...

Op het Heilig-Kruisplein, dat grenst aan het grotere Flageyplein, hadden zich zaterdagavond een paar duizend jongeren verzameld. Niet alleen de heropening van de terrassen lokte volk naar het plein, er was ook opgeroepen op sociale media om er het einde van de avondklok te vieren.

Bij het ingaan van het samenscholingsverbod om middernacht, toen de horecaterrassen al meer dan twee uur gesloten waren, stond er nog steeds een menigte. Van een veilige afstand bewaren of een mondmasker dragen was nauwelijks sprake.

Drukte op het Flageyplein.Beeld BELGA

Rond 1.30 uur greep de politie uiteindelijk in, nadat eerst vooral gesensibiliseerd was. Politiewoordvoerder Olivier Slosse zegt dat de politie op dat moment de ongeveer vijfhonderd jongeren die nog aanwezig waren wegdreef in verschillende richtingen. Er werd daarbij ook het waterkanon ingezet.

Rond 2.30 uur was de politieoperatie nog aan de gang. Er zou dus ook met projectielen naar de politie zijn gegooid. Later vandaag maakt de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene een meer gedetailleerde balans op. 

Video wordt geladen...

‘La Boum 3'

Eerder op de avond was burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) persoonlijk naar het plein gegaan om zich te laten informeren over de situatie. Hij stelde dat er toen 800 mensen aanwezig waren.

Het ‘Collectif de réappropriation intégrale’ had op Facebook opgeroepen tot ‘La Boum 3’, naar de berucht geworden massabijeenkomsten in het Terkamerenbos die door de oproerpolitie beëindigd werden. De actiegroep achter ‘La Boum’, L’Abîme, benadrukte niets met de oproep te maken te hebben, maar deelde hem wel op haar Facebookpagina.

Uiteindelijk gaven bijna duizend mensen gehoor aan de oproep. De aanwezigen staan op het plein bijeengetroept en maken er een feest van. Velen dragen geen mondmasker. Ook in de omliggende straten is veel volk en worden de maatregelen amper gerespecteerd.

De politie laat voorlopig begaan. “Hier gaan chargeren heeft geen zin”, zegt burgemeester Christos Doulkeridis aan Het Nieuwsblad. “We gaan met een aantal agenten beginnen opruimen en hopen dat de massa zo ook deels gaat vertrekken.”

Eerder had de politie erop gewezen dat er geen alcohol meer geconsumeerd mag worden vanaf 22 uur en dat er een samenscholingsverbod geldt vanaf middernacht.

Burgemeester Christos Doulkeridis en een politiepatrouille op het Flageyplein.Beeld BELGA
‘La Boum 3'
Beeld BELGA