Direct naar artikelinhoud

Zeker negentig gewonden bij nieuw protest in Jeruzalem

Twee mannen helpen een Palestijnse vrouw die gewond is geraakt bij een betoging tegen de uitzetting van zes Palestijnse gezinnen in Jeruzalem.Beeld EPA

Bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en Israëlische politie in verschillende wijken in Oost-Jeruzalem zijn zaterdagavond zeker 90 gewonden gevallen. Dat meldt hulpdienst de Palestijnse Rode Halve Maan. Eerder sprak de organisatie over 53 gewonden.

, , en

Journalisten van het Franse persagentschap AFP stelden op die plek vast dat de Israëlische ordediensten flitsgranaten inzetten, rubberen kogels gebruiken en met een waterkanon schieten om de Palestijnse betogers uiteen te drijven. Die gooiden op hun beurt met projectielen naar de politie. Een van de agenten raakte daarbij gewond aan het hoofd, zegt de politie.

Vrijdagavond vielen er al meer dan tweehonderd gewonden op de Tempelberg bij confrontaties tussen Israëlische politie en Palestijnse betogers. Het waren de ergste rellen in Jeruzalem in jaren.

Zeker negentig gewonden bij nieuw protest in Jeruzalem
Beeld AFP

“Diepe bezorgdheid”

Zaterdagavond baden tienduizenden Palestijnen vreedzaam op het plein van Haram al-Sharif, zoals moslims de plek noemen, zo stelde een fotograaf van AFP vast. Ze deden dat na de Iftar, het breken van de vasten in de Ramadan.

De vier leden van het Midden-Oosten-kwartet (de VN, de EU, de VS en Rusland), het kwartet dat bemiddelt in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, uitten zaterdag hun “diepe bezorgdheid” over het geweld in Jeruzalem. Een oorzaak van het geweld zijn de spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten die claimen dat hun voorouders van dezelfde plek werden verdreven. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien. Een Israëlisch hof velt 10 mei een vonnis over de uitzettingszaak.