Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Daling van aantal patiënten op intensieve zorg, maar cijfers blijven nog altijd hoog

Daling van aantal patiënten op intensieve zorg, maar cijfers blijven nog altijd hoog
Beeld Geert De Rycke

De dalende trend in de coronacijfers blijft zich in het algemeen doorzetten, ook al liggen de cijfers voorlopig nog hoog. Zo zakt het aantal patiënten op intensieve zorg met 14 procent, maar het gaat wel nog steeds om 706 patiënten. Dat blijkt deze ochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 2 mei tot en met 8 mei zijn dagelijks gemiddeld 162,4 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 16 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt dus verder af. Momenteel liggen er 2.168 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie er 706 op de afdeling intensieve zorg liggen (-14 procent), dat is het laagste aantal sinds eind maart. Van de patiënten op intensieve zorg worden er 449 beademd.

Besmettingen

Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. In de periode van 29 april tot 5 mei hebben dagelijks gemiddeld 2.980 mensen positief getest op Covid-19, wat 5 procent minder is dan een week eerder. Het aantal tests steeg in dezelfde periode met 8 procent tot 49.300.

Ons land telt sinds de start van de pandemie al in totaal 1.014.351 coronabesmettingen. Vorige week werd de kaap van 1 miljoen infecties overschreden, al ligt het werkelijke aantal besmettingen volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) minstens drie keer hoger.

Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we bij de meest recente cijfers een algemene daling in vergelijking met dezelfde dag een week eerder. Enkel op maandag 3 mei en op woensdag 6 mei is er sprake van een lichte stijging in vergelijking met een week eerder. 

Positiviteitsratio

Doordat er meer wordt getest, blijft de positiviteitsratio voorzichtig dalen tot 6,7 procent. Dat wil zeggen dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 6,7 positief blijken te zijn. Hoe lager dat getal, hoe beter.

De pandemie is duidelijk in kracht aan het afnemen, met een r-waarde die 0,87 bedraagt. Bij iedere r-waarde lager dan 1 krimpt de pandemie. Het is van begin december geleden dat er lagere waarden opgetekend werden.

Overlijdens

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is met 6,1 procent gedaald naar gemiddeld nog 37,3 per dag in de periode van 29 april tot 5 mei. 

Sinds het begin van de pandemie zijn er al zeker 24.511 mensen gestorven na een coronabesmetting.