Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Voetbalmatchen met 10.000 man, contactbubbel van 10, winkelen in groep: zo ziet onze zomer eruit volgens de Vlaamse regering

Voetbalmatchen met 10.000 man, contactbubbel van 10, winkelen in groep: zo ziet onze zomer eruit volgens de Vlaamse regering
Beeld Photo News

De Vlaamse regering heeft een versoepelingsplan opgesteld voor de zomermaanden. Hiermee trekt ze dinsdag naar het Overlegcomité. Dit is wat we al weten.

Evenementen

Vanaf 1 juli mogen evenementen met maximaal 5.000 personen doorgaan, vanaf augustus met maximaal 10.000 personen. Indoor geldt er een limiet van 3.000 in juli en 4.500 in augustus. Deze aantallen gelden zowel voor culturele als sportieve evenementen. Een belangrijke voorwaarde is dat een stadion of zaal groot genoeg moet zijn om een veilige afstand tussen toeschouwers te garanderen. De bestaande veiligheidsprotocollen blijven immers gelden.

Grote festivals, zoals Pukkelpop of Tomorrowland, kunnen vanaf augustus extra toeschouwers ontvangen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden werden vanochtend gecommuniceerd door premier Alexander De Croo (Open Vld). Zo moeten toeschouwers over een ‘Green Certificate’ beschikken, een Europees coronapaspoort dat bevestigt dat je gevaccineerd, getest of immuun bent. Wie dat niet heeft, zal dagelijks langs een ‘test lane’ aan de ingang moeten passeren. Daarnaast moet minstens tachtig procent van de Belgische volwassenen gevaccineerd zijn. Deze mijlpaal halen we normaal in de tweede helft van augustus.

Een bijkomende voorwaarde is dat tachtig procent van de Belgische volwassenen gevaccineerd moet zijn. Verwacht wordt dat deze vaccinatiegraad in de tweede helft van augustus wordt bereikt.

Enkel Europese toeschouwers worden toegelaten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) overweegt zelfs om bepaalde Europese nationaliteiten uit te sluiten, als zou blijken dat deze landen de coronasituatie onvoldoende onder controle hebben.

Niet-professionele sporten

Wie zelf een sport beoefent, zal volgens de Vlaamse regering vanaf juli onbeperkt kunnen trainen en competitie spelen. Indoor wordt er in juli nog een limiet van 100 personen voorzien, op voorwaarde dat de zaal ook voldoende geventileerd wordt. Vanaf augustus laat de Vlaamse regering de persoonslimiet varen. 

Wat het publiek betreft, volgt de sport de regels van andere evenementen. 

Contactbubbel

Het aantal knuffelcontacten werd in april al verhoogd van één naar twee. Dit wil de Vlaamse regering in juli verder optrekken naar vier, zo wordt bevestigd aan De Morgen. In augustus gaat de knuffelbubbel naar tien. De bedoeling is dat we vanaf 1 oktober weer volledig normaal kunnen leven.

Horeca

Vlaanderen beoogt een algemene opening vanaf 1 juni, op voorwaarde dat er maximaal 500 personen op intensieve liggen. Het sluitingsuur wordt vervolgens verlaat naar één uur ’s nachts, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen, al is de precieze timing nog niet geweten. Ook het aantal mensen per tafel wordt stelselmatig opgetrokken, van vier in juli naar tien in augustus. Later wordt het aantal onbeperkt.

Winkelen

Tot nu toe mag je maximaal per twee en hoogstens een half uur winkelen. Vanaf juli wil de Vlaamse regering deze regel laten varen. Winkelen in groep zou dus weer mogelijk zijn. Vanaf augustus mag er ook terug een onbeperkt aantal klanten tegelijk aanwezig zijn in de winkel, terwijl er nu nog een beperking geldt.

Telewerk

Vanaf juli zouden we weer in groep mogen samenkomen op het werk. Vanaf augustus zou er normaal gewerkt worden. “Al zal telewerk altijd aanwezig blijven”, zo verklaarde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren in VTM Nieuws, waar hij een aantal plannen toelichtte.

Belangrijk om weten is dat dit een openingsbod is van de Vlaamse regering in aanloop naar het Overlegcomité. Federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte gisteren in De zevende dag dat we niet alle versoepelingen tegelijk zullen kunnen doorvoeren. Ook virologe Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEMS-expertengroep, liet zich kritisch uit. Hoe ver de versoepelingen deze zomer effectief zullen gaan, valt dus nog te bekijken.