© Archief

Beringenaar (24) riskeert celstraf voor autodiefstallen: “Hij werd afgeperst en zag geen andere uitweg”

Een 24-jarige Beringenaar riskeert een celstraf van 36 maanden voor het plegen van verschillende autodiefstallen in Geel, Antwerpen en Maaseik. Ook in Duitsland wordt hij verdacht van de diefstal van 44 Mercedessen. Zijn twee hulpjes riskeren 24 en 30 maanden cel.

Shauni Deferm

Op 2 april vorig jaar werden de mannen betrapt op de personeelsparking van het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik toen ze een wagen wilden stelen. De twintiger zat op de passagierszetel met een codelezer, waarmee hij de auto kon openen, in de hand. Na een korte schermutseling sloeg hij op de vlucht en sprong hij in de auto van zijn kompaan. De mannen gingen er met gierende banden vandoor. Ook de Duitse politie kwam met informatie rond verschillende diefstallen, waarbij de mannen betrokken waren, over de brug. Na een telefoontap werd duidelijk dat de mannen bewust afspraken om de auto’s te gaan stelen. Uiteindelijk konden ze op weg naar een volgend afspraakje onderschept worden door een team van de politie.

Professioneel

“De mannen gingen heel professioneel te werk”, aldus de procureur. “Ze gebruikten een codelezer, net zoals gespecialiseerde autodieven. Verder huurden ze een loods in Nederland waar ze de gestolen voertuigen heen brachten. De auto’s werden er ontmanteld en nadien eventueel doorverkocht.”

Volgens de procureur zouden ze ook in aanmerking komen voor maar liefst 44 andere diefstallen in Duitsland. Er werden dan ook straffen geëist tussen 24 en 36 maanden. Een slachtoffer stelde zich burgerlijke partij voor 1.000 euro omdat de drie aan de haal gingen met zijn BMW. De omniumverzekeraar van de man eist een terugbetaling van 11.000 euro.

Afpersen

De advocaten van de beklaagden vragen een straf met uitstel. “Ik begreep ook niet waarom zo’n jong persoon zich bezighoudt met autodiefstallen”, zegt de advocaat van de hoofdverdachte. “Maar volgens hem werd hij afgeperst. Zijn vader zit in de gevangenis voor soortgelijke feiten. Opdrachtgevers uit dat milieu hebben mijn cliënt aangesproken omdat zijn vader nog schulden bij hen had. Hij werd bedreigd en verplicht die af te lossen. Hij is geen topcrimineel, hij zag gewoon geen andere uitweg.”

Vonnis volgt op 2 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer