Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenSerge Platel

‘Festivals kunnen de roep om vrijheid beantwoorden zonder waterkanon’

‘Festivals kunnen de roep om vrijheid beantwoorden zonder waterkanon’
Beeld Stefaan Temmerman

Premier Alexander De Croo (Open Vld) maakt zich sterk dat grote festivals in de tweede helft van de zomer mogelijk moeten zijn. Voor de sector is die aankondiging het langverwachte licht aan het einde van de tunnel. ‘Twee jaar zonder festivals, dat zou faliekant zijn’, zegt Serge Platel van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen.

Bent u tevreden met deze aankondiging?

“Ja, maar het gaat niet alleen over tevredenheid. Het gaat ook over overleven. We moeten ervoor zorgen dat de festivalsector niet volledig kapotgaat. Dat geldt niet alleen voor de organisaties, maar ook voor leveranciers, vrijwilligers en jeugdverenigingen, voor iedereen die meewerkt aan de festivals. Ik denk dat er maar weinig bedrijven zijn die twee jaar zonder inkomsten overleven. Twee jaar zonder festivals, dat zou faliekant zijn voor onze sector.

“Daarnaast geldt dat ook voor de jongeren. We hebben gezien wat er dit weekend aan Flagey is gebeurd. De festivals kunnen die roep om vrijheid beantwoorden zonder waterkanon.”

Komt deze duidelijkheid niet te laat? De beslissing over de zomerfestivals werd maanden uitgesteld.

“Blijkbaar werd die beslissing uitgesteld om nu de juiste te kunnen nemen. Ik denk dat het moeilijker was geweest om deze beslissing al een paar weken geleden te nemen. Nu weten we: oké, we kunnen ervoor gaan. Maar of dit nu vandaag of twee weken geleden wordt besloten: het wordt een huzarenstuk om alles rond te krijgen. Dat zal niet minder zijn als we na het Overlegcomité dinsdag het verlossende nieuws krijgen.”

Serge PlatelBeeld Photo News

Zal een festival als Pukkelpop op volle sterkte kunnen doorgaan, met meer dan 60.000 bezoekers per dag?

“Voor ons is het alleszins belangrijk dat de capaciteit groot genoeg is. Zo’n groot festival vraagt enorm veel flankerende maatregelen wat betreft veiligheid, mobiliteit, noem maar op… De startkosten zijn dus zeer hoog. Daarom is de schaalgrootte heel belangrijk voor ons. Voor een paar duizend man zijn al die maatregelen veel te beperkend en te duur.”

Europese festivals als Roskilde en Glastonbury werden wel geannuleerd. Zijn er wel voldoende artiesten op tournee?

“Natuurlijk zal niet alles mogelijk zijn, zoals tournees van Amerikaanse bands. Maar de honger is heel groot, ook bij de artiesten.”

Er worden een aantal maatregelen vooropgesteld: het coronapaspoort, sneltests voor bezoekers, het aantal bezoekers uit andere Europese landen wordt beperkt. Is het haalbaar om dat allemaal rond te krijgen?

“Het coronapaspoort ligt niet in onze handen, maar ik hoor dat dat in juni al klaar zou zijn voor reizen naar het buitenland. Met sneltests zijn we al maanden bezig, om te bekijken hoe we dat mogelijk kunnen maken voor duizenden mensen: daar lijken ook oplossingen voor te zijn. Maar laten we wel wezen: het is allesbehalve evident. We zouden het natuurlijk liever zonder die voorwaarden doen. Maar als dit nodig is, zullen we het doen met de maatregelen die gelden.

“Ik herinner me dat na de aanslagen in 2016 beslist werd dat iedereen aan de ingang plots gefouilleerd moest worden. Dat leek ook bijna onmogelijk, maar de organisatoren hebben dat toch kunnen realiseren. Ik heb goede hoop op de professionaliteit van onze organisatoren. We zijn een fantastische, creatieve en innovatieve sector. De festivals zullen de meest veilige plek van België zijn.”