De bende van jeugdhuis Kabal mag trots zijn op het biercafé. © Patrick Poppe

Jeugdhuis Kabal opent verbluffend biercafé: “We hebben zelfs ons eigen Covid-19-bier”

Puurs-Sint-Amands -

Het Ruisbroekse jeugdhuis Kabal (Puurs-Sint-Amands) pakte in het verleden al straf uit met themacafés, maar met het biercafé De Koperen Ketel hebben ze zichzelf overtroffen. Het hele café ademt bier en brouwerijen uit, met meer dan zeventig bieren, tot een brouwersketel toe. “We hebben zeventig overdekte terrasplaatsen en die zaten dit weekend de hele dag vol”, zegt drijvende kracht Geert Cornelis.

Patrick Poppe

Drijvende kracht achter Kabal is nog altijd vijftiger Geert Cornelis, een grote naam binnen de evenementensector en tentenbouw. Hij probeert het jeugdhuis in de Kaardijkstraat al jaren nieuw leven in te blazen en dat doet de bende elk jaar met een speciaal themacafé. “Dit keer hebben we er een biercafé van gemaakt, maar we zijn er wat over gegaan. We zijn al sinds februari aan het verbouwen en inrichten”, zegt hij lachend.

Het café steekt nokvol dienbladen, glazen, 5.000 bierflesjes (zo staan er 1.600 Duvels op het schap), allerhande prullaria en hebbedingen, reclameborden en horecaschorten en de coronahoeken werden afgezet met 400 bierbakken. Vooraan prijkt zelfs een heuse brouwersketel. Of toch niet? “Zelfs de brouwersketel hebben we zelf gemaakt van een grote barbecue, maar niemand die het verschil ziet.”

Voor elk biertje een glas

Uiteraard gaat die hele biersfeer gepaard met een groot aanbod aan bieren. Gewone bieren, maar ook special gerstenat zoals De Gulden Draak Quadruple of de Schuppenboer Maxima die met 14,9% alcohol een straffe drinkebroer is. Of het Covid-19-bier, waarvoor een lokale brouwerij een tripel anders etiketteerde voor Kabal, net zoals dat al in het verleden voor hen met De Leste gebeurde. “De bieren brengen we in samenwerking met bierhandel Poseidon uit Opdorp die 607 Belgische bieren in stock heeft. Op onze website vind je een volledige lijst met beschrijving van elk biertje terug. Logistiek is het een beetje een nachtmerrie want alle bieren hebben ook hun eigen glas, maar we hebben gelukkig een numeriek systeem gevonden.”

In het openingsweekend was het al meteen bijzonder druk in De Koperen Ketel. “We hebben zeventig overdekte terrasplaatsen en die zaten een hele dag vol. Onze speciale inrichting maakt ook dat het niet geforceerd overkomt qua social distancing: het lijkt wel alsof het hier altijd zo opgesteld staat. Het jeugdhuis is dankzij de avondklok ook echt weer ontploft. Jongeren zochten een gezellige plek waar ze de hele avond konden blijven terwijl ze vroeger van de ene naar de andere plek trokken.”

www.facebook.com/jhkabal