Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccinatie

Vervroegd gevaccineerde burgemeester van Sint-Truiden staat voor cruciale gemeenteraad

Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden.Beeld Mine Dalemans

Vandaag moet Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden, zich verantwoorden voor haar vervroegde vaccinatie. Haar eigen CD&V-fractie vindt dat ze kan aanblijven, maar zal dat ook lukken?

De extra gemeenteraad van vanavond komt er op het initiatief van het stadscollege. De meerderheid van CD&V, N-VA en Open Vld belooft ‘volledige transparantie’ te geven, na een gespannen meerderheidsoverleg op vrijdag.

Vorige week gaf de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V) na lang aarzelen toe dat ze vervroegd gevaccineerd is. Ook enkele mensen uit haar directe omgeving, zoals haar zus en haar zoon, zouden al een inspuiting hebben gekregen. Heeren sprak zelf van een “inschattingsfout”. Haar verklaring dat ze een restje had gekregen, werd weliswaar weerlegd door klokkenluider Dirk Selis, een lokale journalist. 

Oppositiepartij Vooruit was vragende partij voor de extra gemeenteraad. De partij vraagt het ontslag van de burgemeester. Bovendien vindt ze dat gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans, een CD&V’er, zich moet verantwoorden voor het feit dat zijn dochter ongeveer op hetzelfde moment een spuitje kreeg als Heeren. Ook de partij Groen wil dat de burgemeester volledige klaarheid schept over wie er voortijdig gevaccineerd is en wat de mogelijke beweegredenen daarvoor geweest zijn.

Onderzoek van de gouverneur

De CD&V-fractie behoudt alleszins het vertrouwen in Veerle Heeren, zo communiceerde ze vrijdagavond. Toch is de stoel van de burgemeester bijzonder wankel. Heeft ze na deze heisa nog wel voldoende gezag om haar functie te kunnen uitoefenen? Coalitiepartners Open Vld en N-VA wachten tot na de gemeenteraad om hierover knopen door te hakken.

Intussen is de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters (N-VA) een onderzoek naar Heeren gestart, na een klacht van de oppositie. Dit onderzoek kwam er op verzoek van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). De vraag daarbij is niet of Heeren moreel en politiek in de fout ging, waarover de gemeenteraad debatteert, maar wel of ze een wettelijke fout maakte. 

In het ergste geval riskeert de burgemeester een afzetting. Toch lijkt de kans klein dat het zo ver komt, omdat er niet noodzakelijk een wettelijke fout is gemaakt. Verwacht wordt dat het onderzoek van de gouverneur nog enkele dagen in beslag zal nemen.