Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Joachim Coens (CD&V) bepleit Zwitsers model voor Belgische federatie

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld BELGA

CD&V-voorzitter Joachim Coens stelt een nieuwe visie op ons land voor. Het Laatste Nieuws schrijft dat hij droomt van een ‘Zwitserland aan de Noordzee’. Dat betekent dat de gemeente het principiële beleidsniveau wordt. Wat daar niet lukt, wordt door de gemeenschappen uitgevoerd. 

De gemeenschappen werken erg zelfstandig en beschikken over fiscale autonomie. Zij beslissen samen waar het federale niveau nog voor verantwoordelijk is. Dat niveau buigt zich enkel nog over bepaalde kerntaken. 

Coens wil dat de bevoegdheden homogeen en duidelijk zijn, zodat geen blokkeringen kunnen ontstaan. En het leidt ook tot minder ministers. “We breken België niet af, maar we bouwen het van onderuit weer op”, maakt Coens zich sterk. 

Daarnaast ziet Coens ook heil in een roterende premier om de personencultus af te bouwen, (nationale) referenda om de burger beter te betrekken en een afspiegelingscoalitie van de gemeenschappen als de federale regering na een aantal maanden niet op eigen houtje gevormd raakt. 

De federale regering bereidt zich voor op een nieuwe staatshervorming. Een kleine twee weken geleden besliste ze om vijf grondwetsartikelen voor herziening vatbaar te verklaren, zodat de machinerie van België kan worden gewijzigd.