Direct naar artikelinhoud
NieuwsIndiase varians

19 nieuwe gevallen van Indiase variant ontdekt in ons land: ‘Het zijn er wellicht meer’

19 nieuwe gevallen van Indiase variant ontdekt in ons land: ‘Het zijn er wellicht meer’
Beeld ANP

Er zijn in ons land 19 nieuwe gevallen van de Indiase variant ontdekt. Dat zegt viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut van de KU Leuven bij Het Laatste Nieuws. Gisteren raakte al bekend dat de Indiase variant voor een uitbraak heeft gezorgd in een woonzorgcentrum.

“Volgens de laatste cijfers gisteravond zijn er 19 nieuwe besmettingen met de Indiase variant ontdekt”, weet viroloog Neyts. Deze gevallen komen dus bovenop de vijf besmettingen in een woonzorgcentrum in Borsbeek. “En deze besmettingen staan ook los van de 20 Indiase studenten verpleegkunde die in quarantaine zitten. Zij hebben niemand anders besmet.”

De gevallen werden door middel van een steekproef ontdekt bij mensen die positief testten op het coronavirus. Van alle positieve stalen wordt 5 tot 10 procent getest op varianten. “En bij die steekproeven zijn die 19 gevallen dus opgepikt. Maar het is een steekproef, dus we kunnen niet elke variant oppikken. Er moeten wellicht meer gevallen zijn”, zegt de viroloog. “Maar al bij al gaat het nog om een beperkt aantal én hopelijk kunnen we dat nog een tijdje zo houden.”

Volgens Neyts blijft het nog een beetje koffiedik kijken of de Indiase variant dominant zal worden. “We hebben nog niet heel veel resultaten. Wat we wel zien, is dat deze variant ongeveer 15 procent besmettelijker zou zijn.” 

Naast die hogere besmettelijkheid zijn experten ook bezorgd om de effectiviteit van de vaccins tegen deze mutatie. De Indiase variant wordt ook wel eens de ‘dubbele variant’ genoemd omdat hij beschikt over twee mutaties (E484Q en L425R) die zich in het zeer belangrijke spike-eiwit bevinden dat zich aan cellen hecht. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of onze huidige vaccins opgewassen zijn tegen de Indiase variant.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.