VRT-journalist krijgt vier maanden met uitstel na Terzake-repo over kasteelmoord

 ©  Belga

VRT-journalist Bart Aerts is veroordeeld voor ‘mededaderschap aan misbruik van inzagerecht’. ‘Zeer gevaarlijk voor de journalistiek’, vindt Pol Deltour van de Journalistenbond.

Valerie Droeven

Zowel VRT-journalist Bart Aerts (44) als Peter Gyselbrecht (42), de zoon van de hoofddader in de zogenaamde kasteelmoord, is in Brugge veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf met uitstel. Op 17 november 2016 zond Terzake een reportage uit waarin afgeluisterde telefoongesprekken te horen waren uit het strafonderzoek naar de moord op Stijn Saelens. Volgens de Terzake-reportage gaven die gesprekken de indruk dat het Brugse gerecht – dat moest oordelen over de zaak – zich liet ­beïnvloeden door de familie van het slachtoffer.

Peter Gyselbrecht bekende enkele dagen later in een persmededeling dat hij de bewuste telefoontaps had doorgespeeld aan de VRT-redactie. Peter Gyselbrecht is de zoon van André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn Saelens. ­André Gyselbrecht werd in 2019 tot 21 jaar cel veroordeeld als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon.

Bart Aerts werd gisteren veroordeeld voor ‘mededaderschap aan misbruik van het inzagerecht’. ­Betrokken partijen in een gerechtelijk onderzoek, zoals Peter Gyselbrecht, mogen het volledige gerechtelijke dossier inkijken. Daar staat tegenover dat ze privacy­gevoelige gegevens niet openbaar mogen maken. Aerts heeft zich altijd beroepen op zijn bronnengeheim, ook toen de federale politie in 2016 bij hem thuis binnenviel om onder meer zijn gsm in beslag te nemen. In zijn verdediging stelde Aerts’ advocaat dat de VRT-journalist zijn verhaal grondig heeft gedubbelcheckt en dat hij handelde uit zijn journalistieke opdracht als waakhond in de maatschappij. Hij heeft ook alle partijen de gelegenheid gegeven om te reageren.

• ‘Huiszoeking en inbeslagname gsm gaan echt te ver’

De nabestaanden van Stijn Saelens vonden dat Aerts in de fout is gegaan door ongenuanceerd mee te stappen in het verhaal van Peter Gyselbrecht. De rechtbank oordeelde gisteren dat Aerts ‘een vermeend systeem van “ons kent ons” zonder problemen had mogen aanklagen, maar dan zonder gebruik te maken van de tapgesprekken’. De uitspraak komt er pas na 4,5 jaar. Het onderzoek lag in 2017 bijna een jaar lang onnodig stil. Vanwege die ‘overschrijding van de redelijke termijn’ legde de correctionele rechtbank van Brugge een lichtere straf op.

Beroep

Het vonnis roept in journalistieke middens flink wat reacties op. De hoofdredactie van VRT Nws reageerde ‘bezorgd’. ‘Deze uitspraak volgt na een huiszoeking en inbeslagnames bij een journalist die vragen stelde over een maatschappelijk relevant dossier. Wij blijven achter onze journalist staan en steunen hem als hij hiertegen in beroep gaat.’ Aerts heeft zelf al aangegeven dat te zullen doen.

Bart Aerts. ©  © VRT - JOOST JOOSSEN

‘Ik ben geschrokken van deze uitspraak’, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). ‘Ik had een vrijspraak verwacht. Deze uitspraak is zeer gevaarlijk. Als dit een vaste rechtspraak wordt, is het werk van veel gerechtsjournalisten bedreigd.’ Deltour vindt dat Aerts in beroep moet gaan. ‘Dan komt de zaak voor het hof van beroep in Gent en wordt het dossier uit Brugge weggehaald. Dat kan de uitspraak doen kantelen’, zegt Deltour. ‘En zelfs al moet Bart Aerts zijn zaak bepleiten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, deze zaak is te belangrijk om het zo te laten.’