Direct naar artikelinhoud
NieuwsMyanmar

Aung San Suu Kyi verschijnt op 24 mei voor de rechtbank

Aung San Suu Kyi verschijnt op 24 mei voor de rechtbank
Beeld AFP

Voormalig regeringsleidster van Myanmar Aung San Suu Kyi moet op 24 mei voor de eerste keer fysiek voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft haar advocaat meegedeeld aan persagentschap AFP.

en

Aung San Suu Kyi is niet meer in het publiek gezien sinds haar arrestatie bij de militaire coup op 1 februari. Sindsdien heeft ze huisarrest in de hoofdstad Naypyidaw en mag ze haar advocaten enkel spreken tijdens korte videosessies die streng gecontroleerd worden door haar bewakers.

Deze ochtend werd een nieuwe hoorzitting gehouden via een videoconferentie. Daar werd aangekondigd dat Aung San Suu Kyi “in persoon zal verschijnen op 24 mei”, zo deelde een van haar advocaten, Khin Maung Zaw, mee.

Zijn cliënt leek volgens hem in goede gezondheid, maar hij heeft haar nog altijd niet kunnen ontmoeten. “We zijn er niet zeker van dat de politie ons zal toelaten om haar onder vier ogen te spreken voor de hoorzitting”, deed de advocaat zijn beklag.

11 kilo goud

De 75-jarige voormalige regeringsleidster is sinds haar arrestatie zesmaal aangeklaagd. Ze wordt onder meer vervolgd voor het niet naleven van de coronamaatregelen, het illegaal invoeren van walkietalkies, het aanzetten tot verstoring van de openbare orde en het overtreden van een wet over staatsgeheimen die dateert uit het koloniale tijdperk.

Ze wordt er ook van beschuldigd honderdduizenden dollars en 11 kilo goud in steekpenningen ontvangen te hebben, maar ze wordt niet beschuldigd van corruptie. 

Indien ze schuldig bevonden zou worden, kan ze verbannen worden uit de politiek en een jarenlange gevangenisstraf krijgen.

Lees ook

Oppositie Myanmar gaat burgers beschermen met eigen defensiemacht

Belgische ooggetuige over legercoup in Myanmar: ‘Zelfs op potten slaan voor je raam kan voldoende zijn voor een razzia’

De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991 heeft geen toegang tot informatie en wordt niet op de hoogte gehouden van de chaos in haar land, deelde een andere advocaat van haar eind april mee.

De betogingen die haar vrijlating en het herstel van de democratie eisen, worden nog steeds gewelddadig neergeslagen door de veiligheidsdiensten. Minstens 780 burgers zijn hierbij de laatste drie maanden gedood, volgens cijfers van de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP).

Nog volgens de vereniging worden meer dan 3.800 burgers gevangengehouden, velen op geheime locaties. De AAPP betreurt ook het geweld tegen vrouwen, executies zonder proces en martelingen.