Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRectorverkiezing

Plagiaatrel KU Leuven: bracht rector Luc Sels zijn tegenstander in diskrediet?

Zittend rector Luc Sels en zijn uitdager Jan Tytgat.Beeld Photo News

Vorige week, net voor de rectorverkiezingen aan de KU Leuven, kwam een rapport aan het licht waarin toxicoloog en kandidaat-rector Jan Tytgat beschuldigd wordt van plagiaat. Onderzoek van Het Laatste Nieuws toont dat het rapport geschreven werd door een medestander van huidig rector Luc Sels. 

In het rapport wordt gewezen op gelijkenissen tussen Tytgats verkiezingsprogramma en oudere teksten. Het document werd doorgespeeld aan het studentenblad Veto door Gert Storms, psychologieprofessor aan de KU Leuven, iemand die dicht bij Sels staat. Wie het rapport had opgesteld, wou Storms niet zeggen.

De auteur in kwestie blijkt nu professor handelsrecht en economische analyse Joeri Vananroye te zijn. Op zijn sociale media steekt Vananroye niet onder stoelen of banken dat hij Sels’ campagne steunt. Dat doet ook Tytgat vermoeden dat er meer aan de hand is. “Of dat in opdracht van de rector gebeurde, daar heb ik het raden naar. Maar het is op zijn zachtst gezegd vreemd”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Torfs

Vier jaar geleden, bij de vorige rectorverkiezing, deed zich een gelijkaardig scenario voor. Toen werd zittend rector Rik Torfs in diskrediet gebracht door een gelekte mail met daarin een lijst van professoren die in het buitenland verbleven en een oproep om ‘betrouwbare’ proffen uit die lijst om een volmacht te vragen. Torfs verloor de verkiezingen tegen Luc Sels. 

“Ik moet toegeven dat ik een déjà-vugevoel krijg wanneer ik dit allemaal hoor”, reageert Torfs. “Ik kan niet zeggen dat ik van mijn stoel val. Of Luc Sels hier vuil spel speelt, weet ik niet zeker. Maar ik weet wél wat ik destijds heb ervaren, en dit lijkt er toch heel sterk op.” Sels zelf wou niet reageren.

Wat staat er op het spel bij de rectorverkiezingen?

Luc Sels krijgt er met toxicoloog Jan Tytgat een bekende uitdager. Wat zijn de belangrijkste strijdpunten? En wat staat er op het spel?