Radio 2

Verloren gewaand altaar dat Britse soldaten uit puin van Franse kerk redden, keert naar Talbot House terug

In Poperinge is een oud altaar teruggekeerd naar het museum Talbot House. Britse soldaten redden het altaar tijdens de Tweede Wereldoorlog uit het puin van een Franse kerk en schonken het aan Talbot House, dat toen een soldatenclub was. Het werd gebruikt voor misvieringen in de zolderkapel, maar raakte verloren.

De terugkeer van het oude altaar uit het Talbot House in Poperinge is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Er ging een hele ceremonie aan gepaard met  Britse militairen en re-enactors, verkleed als soldaten en verpleegsters uit de Tweede Wereldoorlog. Het altaar is dan ook van grote betekenis voor het museum. Britse soldaten redden het destijds uit de ruïnes van een Normandische kerk en schonken het aan Talbot House, dat toen een soldatenclub was.

Het werd gebruikt voor vieringen in de zolderkapel en moest de herinnering levend houden aan de gesneuvelde vrienden van de soldaten die het altaar hadden geschonken. Dat staat zelfs letterlijk op een gedenkplaatje dat er op is vastgemaakt: "This altar came from one of the destroyed churches of Caen (Normandy) en Presented to the old house Poperinghe as a memorial of our comrades who gave their lives in the battles of Normandy and Germany June 6 1944 - May 8 1945."

Lees voort onder de foto:

Radio 2

Hoe kostbaar ook, op een bepaald moment ging het altaar verloren. Na de herinrichting van de kapel kwam het in een berghok terecht. Daarna gaf de ene vereniging het door aan de andere. Eerst ging het naar een lokale scoutsgroep, dan naar een kinderkolonie om uiteindelijk in de kapel te belanden van het kasteel van een brouwer in Beveren-aan-de-IJzer, bij Alveringem. Dat kasteel en de site van de brouwerij errond worden gerestaureerd en het is daar dat het altaar herontdekt is.

Erfgoedfanaat legde de link

De man die het altaar weer op het spoor kwam, is Halbe Fabriek, een Nederlander die sinds enkele jaren in Poperinge woont en een grote passie heeft voor erfgoed. Hij mocht de meubelstukken uit het kasteel fotograferen en nam zo ook een foto van het altaar. Geïntrigeerd door het gedenkplaatje ging hij op zoek naar de geschiedenis errond en kon hij de link met Talbot House maken.

De huidige eigenaar van de brouwerijsite, Hendrik Nelde, besloot het terug te geven en woonde de ceremonie zondag ook bij, samen met Halbe Fabriek. “Ik krijg er kriebels van”, zegt Nelde. “Dat ik toevallig de juiste man op de juiste plaats was om dit artefact terug ‘thuis’ te brengen, geeft een heerlijk gevoel.” Een specialist gaat het altaar nu restaureren, waarna het zijn plek terugkrijgt in de kapel van Talbot House. Het zal gebruikt worden voor huwelijken, plechtigheden en herdenkingsdiensten.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen