Parket opent onderzoek: honderden jonge ouders betalen 600 euro voor pamperbox zagen nog geen pamper

Het parket van Leuven opent een onderzoek naar de oplichters achter pamperbox.be en luierbox.be. Ze smeren jonge ouders een jaarabonnement aan om voordelige pampers te krijgen, maar eens betaald laten ze niets meer van zich horen.

tg

Op maandag 23 januari 2017 diende de FOD Economie bij het parket van Leuven een klacht in tegen een 30-jarige man uit Herent die verdacht wordt van oplichting en inbreuken op het economisch wetboek. De man bood via de internetsites luierbox.be jaarabonnementen aan voor maandelijkse leveringen van luierboxen tegen een voordelige prijs.

Sinds het einde van het jaar 2016 liepen er bij het online meldpunt van de FOD Economie honderden meldingen binnen van klanten die geen luierboxen ontvingen ofschoon ze 600 euro betaald hadden.

Ook Test-Aankoop en andere consumentenorganisaties kregen een hoop klachten.

Het parket van Leuven vorderde de onderzoeksrechter die het onderzoek toevertrouwde aan de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

De 30-jarige verdachte werd afgelopen maandag gearresteerd. Hij verschijnt morgen, vrijdag, voor de raadkamer in Leuven die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.

Wat kunnen gedupeerden doen?

Mensen die de luierboxen bestelden en na betaling geen correcte leveringen ontvingen, kunnen zich registreren als benadeelde persoon in het strafonderzoek. De FOD Economie heeft in samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter een online formulier ‘benadeelde persoon’ ontwikkeld. Als u dit invult, wordt u op de hoogte gehouden van de vooruitgang van het gerechtelijk onderzoek. Het is dus niet nodig om nog bijkomend klacht in te dienen bij de politie.

U moet zich gewoon aanmelden bij het online meldpunt van de FOD Economie op het internetadres meldpunt.belgie.be. Onder de categorie ‘tegenpartij is een onderneming’ kiest u de rubriek ‘verkeerde/geen levering’. Nadat u de melding en al uw gegevens hebt ingevuld, krijgt u een automatische mail met advies.

Later krijgt u een tweede mail waaraan als bijlage het formulier ‘benadeelde persoon’ is toegevoegd. Dit formulier moet u opslaan op uw computer, invullen en terugmailen naar het emailadres benadeeldepartijluierverkoop@economie.fgov.be. De FOD Economie zal alle formulieren bezorgen aan het parket van Leuven.

De personen die zich voordien al geregistreerd hebben bij het meldpunt van de FOD Economie zullen de mail met het ‘formulier benadeelde persoon’ automatisch ontvangen en moeten hun melding dus niet herhalen, zo laten het parket van Leuven en de FOD Economie weten.

Alhoewel het parket het over luierboxen of pamperboxen heeft, heeft het bekendste luiermerk Pampers voor alle duidelijkheid niets met de oplichting te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen