Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigd Koninkrijk

Na massale vaccinatie: Engelsen mogen elkaar weer knuffelen

Ook in Manchester mag er binnenkort weer geknuffeld worden.Beeld Getty Images

De Engelsen mogen zich weer bezondigen aan een tamelijk on-Engelse gewoonte: elkaar een knuffel geven. Nu het coronavirus nagenoeg van het eiland verdwenen is, vindt Boris Johnson het prima dat zijn landgenoten elkaar weer gaan aanraken. 

De namaste, de Indiase manier van groeten, en de wat minder verfijnde elleboogstoot zullen volgende week weer plaatsmaken voor een stevige hand en zelfs een hug, een knuffel. Maar deze terugkeer van de normaliteit gaat niet zomaar.

Bij een ontbijtshow vertelde televisiedokter Dr. Hilary dat de omhelzingen kort en selectief moeten zijn. “Omhels je kinderen, je kleinkinderen. Je moet niet iedereen gaan omhelzen, en zeker niet te dichtbij komen.”

De BBC gaf regeringsadviseur Catherine Noakes, een deskundige in luchtweginfecties, uitzendtijd om praktische adviezen te geven, zoals het dragen van een mondkapje bij een omhelzing en het vermijden van gezichtscontact.

Het knuffelverbod was vrijwel tijdens de gehele coronacrisis van kracht, maar er zijn genoeg Engelsen geweest die het op discrete wijze hebben genegeerd, zeker na te zijn ingeënt. In een interview met The Daily Telegraph bekende Camilla, de vrouw van prins Charles, haar kleinkinderen onlangs “een halve knuffel” te hebben gegeven, een openbaring die haar op kritiek kwam te staan van de ‘knuffelpolitie’ op sociale media.

Boris Johnson hoeft waarschijnlijk niet bang te zijn dat zijn landgenoten elkaar massaal om de hals zullen vliegen. Vanuit het oogpunt van een gereserveerde Engelsman is het iets voor Zuid-Europeanen. En scorende profvoetballers.

Gevraagd naar zijn knuffelplannen antwoordde een vriend van me, Alastair: “Rustig aan. Ik omhelsde niemand voor de pandemie. Ik ben niet van plan er nu aan te beginnen.” Voor de schrijfster Jane Shilling is het evenmin een nationale knuffeldag. “Mensen met een afkeer van omhelzingen hadden het afgelopen jaar een reden om kennissen vanaf een veilige afstand te begroeten. Als het afgelopen jaar een voordeel heeft opgeleverd, laat dat het zijn.”

Naast knuffelen mogen de Engelsen ook weer naar het theater, de bioscoop en het museum. Tevens is binnenshuis bezoek weer toegestaan en kunnen ze weer in de pub een pint drinken, in plaats van buiten in weer en wind. Omdat de corona- en vaccinatiecijfers zo goed zijn, staat Johnson onder druk om het land vervroegd open te gooien.