Vodka gemaakt van appels uit Tsjernobyl door Oekraïense politie in beslag genomen

De eerste flessen van een lading ambachtelijke vodka, gemaakt van appels die in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne zijn geteeld, zijn door autoriteiten in beslag genomen. Agenten haalden de lading uit een vrachtwagen bij een distilleerderij in de Karpaten, bericht de BBC.

Chernobyl Spirit Company zei dat 1.500 flessen van de alcoholische drank ATOMIK op 19 maart in beslag werden genomen en naar het kantoor van de openbare aanklager in Kiev werden gebracht.

De alcohol is het eerste consumentenproduct dat uit de verboden zone in Oekraïne is gekomen sinds de nucleaire catastrofe in Tsjernobyl in 1986 plaatsvond. De in beslag genomen flessen vodka zouden gemaakt zijn met appels uit het Narodychi-district, een van de nog steeds bewoonde gebieden die het zwaarst werden getroffen door het ongeval.

Accijnszegels

‘Het lijkt erop dat ze ons beschuldigen van het gebruik van vervalste Oekraïense accijnszegels, maar dat is niet logisch aangezien de flessen voor de Britse markt bestemd zijn en duidelijk voorzien zijn van geldige Britse accijnszegels’, zei professor Jim Smith van de Universiteit van Portsmouth, een wetenschapper die deel uitmaakt van het team achter het drankje, in een persbericht op de website van het drankbedrijf.

Elina Smirnova, de advocate die het bedrijf voor de Oekraïense rechtbank vertegenwoordigt, is van mening dat de aanklagers in Kiev de Oekraïense wet hebben overtreden.

‘Deze zaak is een duidelijk voorbeeld van schending van de Oekraïense wet door de aanklagers van Kiev en de Oekraïense geheime dienst’, zei Smirnova in een persbericht. ‘De acties van de Oekraïense rechtshandhavingsinstanties schaden de reputatie van Oekraïne als een open land om zaken te doen. Wij geloven nog steeds dat de waarheid zal zegevieren.’

Exclusieve zone

Een deel van de reden voor het produceren van de spirit was om aan te tonen hoe land rond het verboden gebied weer productief kan worden gebruikt. De onderzoekers zeggen dat dit de plaatselijke gemeenschappen in staat zou kunnen stellen producten te verbouwen en te verkopen – iets wat momenteel illegaal is op ‘officieel besmet land’.

In Tsjernobyl is er nog steeds een exclusieve zone en een zone van verplichte hervestiging. Dat zijn gebieden van meer dan 2600 vierkante kilometer rond de kernreactor in de buurt van de stad Pripyat die nog steeds onderworpen zijn aan beperkte toegang en wetgeving.

(NS)

Meer