Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

In vier stappen naar de vrijheid: dit zijn de plannen die het Overlegcomité vandaag bespreekt

Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open Vld). De federale regering is iets voorzichtiger dan de Vlaamse.Beeld BELGA

De verschillende regeringen zijn overtuigd: de poorten van het Rijk der Vrijheid moeten worden opengegooid. Alleen is er nog discussie over de snelheid en de schaal van de versoepelingen.

Hoe zal onze zomer eruitzien? Wanneer worden de beperkingen vanwege de coronapandemie opgeheven? Nu de vaccinatiecampagne de komende weken naar absolute topsnelheid gaat, komt het overlegcomité samen, met daarin alle regeringen van ons land. Op tafel ligt een breed versoepelingsplan, niet enkel voor de evenementensector. 

De Vlaamse regering maakte afgelopen weekend al een eigen plan publiek, maar dat loopt in grote mate gelijk met wat premier De Croo aan het voorbereiden was, in overleg met de virologen, de betrokken sectoren en... de minister-presidenten. De discussie gaat nu vooral nog over de snelheid en de schaal van versoepelingen. Dat minister-president Jan Jambon (N-VA) al wilde communiceren nemen ze federaal voor lief.

Er zal gewerkt worden met verschillende tussenstappen, die zijn afgestemd op vaccinatiecampagne en de ziekenhuisbezetting. Vanaf begin juni, als de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen zijn ingeënt, zullen er weer culturele activiteiten op relatief kleine schaal mogelijk zijn en zal ook de horeca weer binnen mogen serveren. Vanaf begin juli, als de volledige volwassen bevolking een eerste prikje kreeg aangeboden, zouden evenementen op grotere schaal mogelijk zijn. In augustus, als een groot deel van de bevolking ook zijn tweede prik heeft gehad, moeten ook echt grote festivals, zoals Pukkelpop of Tomorrowland mogelijk zijn.

Motivatie bevolking

De federale regering is iets voorzichtiger dan de Vlaamse. Wat als de versoepelingen te vroeg komen? Een jojo-beleid zou fataal zijn voor de motivatie bij de bevolking. Dat de kappers konden heropenen maar een maand later alweer moesten sluiten, is een nare herinnering. Ook Nederland moest zijn exitplan al bijschaven en uitstellen.

In het Vlaamse plan is vanaf juni sprake van evenementen binnen en buiten tot 200 man, vanaf juli gaat het naar 5.000 outdoor en 3.000 indoor. Het federale niveau is iets soepeler in juni (200 en 400), maar mikt in juli op maxima van 2.500 en 2.000. Tegelijk is nog over de exacte data discussie. De federale regering wil dat de eerste fase pas vanaf 9 juni ingaat, in plaats van 1 juni zoals Vlaanderen wil. In die periode maakt één week letterlijk een verschil van bijna 1 miljoen extra spuitjes die gezet zijn.

En wat met het vaccinatiepaspoort? Ook dat ligt op tafel. Zo’n certificaat moet aantonen dat je ofwel net eens getest bent, antilichamen in je bloed hebt of gevaccineerd bent. In eigen land zal het allicht enkel gebruikt worden bij de grote festivals van meer dan 5.000 man, niet om pakweg naar de kapper of de cinema te gaan.  

In het Vlaamse plan staat dat er maximaal 500 mensen op intensieve zorgen mogen liggen voor een nieuwe versoepeling. Op het federale niveau zien verschillende ministers dat cijfer liever dalen per nieuwe fase die ingaat. Ter vergelijking: afgelopen juli waren dat er minder dan 30.

De GEMS, het adviescomité van experts, staat open voor versoepelingen, maar waarschuwt wel. Want hoewel intussen meer dan 30 procent van de totale bevolking intussen minstens één spuitje kreeg, zitten we op dit moment nog niet in de veilige zone. Dagelijks zijn er momenteel 160 ziekenhuisopnames, er liggen 700 mensen op intensieve zorgen. Er zijn de buitenlandse virusvarianten die opduiken en het zal pas tot het einde van de zomer duren tot echt iedereen zijn tweede spuit heeft gekregen en dus volledig beschermd is, klinkt het.