Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

IKEA schrapt gele stickers voor mensen die geen mondmasker moeten dragen na rel

De stickers van IKEA Delft. Rechts een Joodse vrouw met een Davidsster in de Tweede Wereldoorlog.Beeld RV/Duitse Federale Archief

IKEA heeft een actie met gele stickers geschrapt bij een vestiging van de meubelketen in het Nederlandse Delft. Bezoekers die om medische redenen geen mondmasker hoeven te dragen, konden daar een gele sticker opplakken. De actie schoot echter in het verkeerde keelgat bij sommigen die de sticker associeerden met de gele Davidsster die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog op hun kleding moesten dragen.

De actie was nochtans goedbedoeld, reageert een woordvoerder van IKEA in Nederlandse media. Ze ging vorige week van start in Delft en was helemaal vrijwillig. De actie moest het voor mensen die om medische redenen geen mondmasker kunnen dragen, aangenamer maken om te winkelen.

Maar enkele bezoekers namen er aanstoot aan, omdat ze de gele sticker associeerden met de gele Davidsster die Joden moesten dragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En het protest sloeg al snel over naar sociale media, waar IKEA trending werd en sommigen de actie zelfs “totale waanzin” noemen.

Gele ster

“Ikea heeft zojuist de Gele Ster opnieuw geïntroduceerd. Iedereen die geen mondkapje wil dragen, moet de gele sticker zichtbaar op de jas plakken. Dit komt keihard binnen en ik kan niet beschrijven wat ik nu voel”, twittert iemand. En iemand anders: “De associatie met een gele ster wordt nog net niet zichtbaar, maar is goed aanwezig, voelbaar. Ga jullie ogen uit je kop schamen aub.”

Gele ster
Beeld Photo News

Er werd zelfs een hashtag gelanceerd om IKEA te boycotten. “Wilde net online een product bestellen bij #Ikea maar helaas kan dat nu niet doorgaan, want ik #boycotikea”, twittert iemand. En ook: “Wie heeft dit bedacht??? Wat een beledigende gang van zaken, ik ga dus niet meer naar #ikea, zal mijn familie en vrienden informeren.”

Rem

Anderen gingen dan weer op de rem staan. “Stel je voor, je hebt een medische reden om geen mondkapje te dragen. Je loopt in de IKEA en wordt er door medewerkers en klanten meerdere keren aan herinnerd, en je moet tig keer je verhaal doen. Zo gek is dit systeem dan toch niet ? Het is maar een STICKER MENSEN !!!”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook het Nederlandse CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) dat de belangen verdedigt van Israël en Joden, zegt het probleem niet te zien. Aan het actualiteitenprogramma Hart van Nederland vertelde een woordvoerder dat hij “geen kwaad” in de actie zag.

IKEA greep evenwel in en schrapte de actie onmiddellijk. “We betreuren dat de stickers negatieve associaties hebben opgeroepen bij bezoekers. Het was nooit onze intentie en we bieden daarom ook excuses aan”, vertelt een woordvoerder bij de Nederlandse krant AD.

De keten raadt mensen die om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen nu aan om een speciaal kaartje uit te printen dat op de website van de overheid te vinden is en dat mee te brengen naar de winkel.