Direct naar artikelinhoud
NieuwsElektrische auto

Elektrische auto’s zullen binnen enkele jaren goedkoper zijn dan benzine- en dieselmodellen

Een laadpaal bij een tankstation, die is aangesloten op een 'superbatterij' van Shell. Met de batterij kunnen auto's sneller worden opgeladen.Beeld ANP

Elektrische voertuigen zijn vanaf 2027 goedkoper dan benzineauto’s, zo staat in een nieuw rapport. Dat komt doordat de batterijkosten dalen en de vraag stijgt. Volgens het rapport zou honderd procent van de verkoop van personenauto’s in 2035 elektrisch zijn.

Het rapport is gepubliceerd door BloombergNEF, dat gespecialiseerd is in analyses van elektrische voertuigen. Volgens het rapport liggen de productiekosten voor elektrische gezinsauto’s en SUV’s al in 2026 lager dan die van benzinewagens. Een jaar later is ook de elektrische stadsauto goedkoper dan de benzinevariant. In 2030 liggen de kosten zelfs al 58 procent lager dan in 2020. Reden is volgens het rapport vooral dat accu's goedkoper worden. 

Volgens de studie veroorzaken de lagere kosten een sterke stijging van de vraag naar elektrische voertuigen. Er wordt zelfs voorspeld dat de betaalbaarheid van elektrische auto's ertoe leidt dat in 2035 honderd procent van de verkoop van personenauto’s in Europa elektrisch is. Met de juiste maatregelen, zoals het versterken van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en strengere CO2-emissiewaarden voor modellen met verbrandingsmotor, zou dat volgens het rapport moeten kunnen. 

Groene partijen grijpen het document aan om erop te wijzen dat er voor 2035 een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s in heel Europa moet komen. Een aantal Europese landen wil al vanaf 2030 een verbod op de verkoop van deze modellen. Op dit moment vindt 81 procent van 15.000 automobilisten in Engeland dat elektrische auto’s momenteel te duur zijn om er vandaag een te kopen. Het rapport van BloombergNEF werd gemaakt in opdracht van Transport & Environment.