Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Half miljoen gezinnen betaalt 600 euro te veel voor energie: parlement schaft slapende contracten af

Half miljoen gezinnen betaalt 600 euro te veel voor energie: parlement schaft slapende contracten af
Beeld Shutterstock

Ruim 500.000 gezinnen betalen jaarlijks gemiddeld 600 euro te veel voor hun energie omdat ze aan verouderde energiecontracten vasthangen. Daarom wil Vooruit deze ‘slapende’ contracten afschaffen. Een wetsvoorstel van de socialisten is unaniem goedgekeurd in het federaal parlement.

Initiatiefnemer Kris Verduyckt (Vooruit) reageert opgetogen: “Heel wat consumenten hebben een slapend contract zonder het te weten. Het gaat om contracten die al jarenlang stilzwijgend worden verlengd, waardoor consumenten niet genieten van nieuwere en goedkopere tarieven. Met ons voorstel kan iedereen zich, zonder veel moeite, opnieuw inschrijven in het tarief dat hij of zij wenst, want in de toekomst zullen de energieleveranciers automatisch het meest voordelige contract suggereren. Een enorme stap naar meer transparantie.”

Het Vooruit-voorstel voorziet in een regeling waarbij een energieleverancier zijn klant twee maanden voor het aflopen van zijn contract zijn huidige tarieven bezorgt. Als het lopende contract ‘slapend’ is, moet de leverancier dat niet alleen melden maar ook een nieuw (actief) contractvoorstel doen. Als de klant niet tijdig reageert, moet de leverancier het contract overzetten naar zijn op dat ogenblik goedkoopste equivalent.

Volgens berekeningen van regulator CREG hebben ruim 500.000 gezinnen in België een slapend contract. Gemiddeld betalen zij 600 euro meer per jaar dan een gezin met een recent contract. Ook klanten die in het verleden naar een contract zijn gelokt met kortingen zitten vaak in zo’n slapend contract, want de kortingen worden na de verlenging niet meer toegepast. 

Verduyckt: “Bij kmo’s loopt het gemiddelde prijsverschil tussen de slapende en recente contracten op tot boven de 2.000 euro. Dat moet in de toekomst anders. Want het gaat hier niet om een luxeproduct. Energie moet voor iedereen betaalbaar zijn.”