Direct naar artikelinhoud
NieuwsTelevisie

Tom Waes ontrafelt 23.000 jaar geschiedenis in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’

Tom Waes ontrafelt 23.000 jaar geschiedenis in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’
Beeld Stephan Vanfleteren

De complexe Vlaamse geschiedenis, van de prehistorie tot de 21ste eeuw, in 10 uur televisie gieten. Dat is de 'challenge' die Tom Waes (52) heeft aanvaard. Vanaf augustus gaat de presentator haast fulltime aan de slag voor 'Het verhaal van Vlaanderen', een prestigieuze docureeks voor Eén die in 2022 op tv moet komen. Een voorproefje van wat het gaat worden.

Op dit moment is Tom Waes nog druk bezig met de opnames van 'Reizen Waes Nederland'. In die afgeleide van 'Reizen Waes Vlaanderen' gaat hij op zoek naar bijzondere plekken en aparte gewoontes in Nederland. Onze noorderburen krijgen dat programma al in september te zien, later dit najaar wordt het ook op Eén uitgezonden.

Op diezelfde zender gaat in die periode ook het derde seizoen van 'Undercover' van start, met Waes nog steeds in de rol van speurder Bob Lemmens. De Antwerpenaar zal dan al druk bezig zijn met zijn nieuwe project, 'Het verhaal van Vlaanderen'. Een prestigieus project voor Eén waarmee de presentator-acteur nieuwe horizonten verkent.

Geen struikelblok

'Het verhaal van Vlaanderen' is een adaptatie van 'Historien om Danmark', een Deense reeks die in 2017 werd uitgezonden en er bijzonder succesvol was. Ze werd op het TV Festival van Kopenhagen drie keer genomineerd en trok aan het langste eind in de categorieën 'Beste nieuw format factual' en 'Prijs van de kijker'. En er was een nominatie voor presentator Lars Mikkelsen (57), onder meer bekend van de series 'The Killing' en 'House of Cards'. De Deense Tom Waes, zeg maar.

Lars MikkelsenBeeld DR TV

Waar komen we vandaan? Wat is ons gemeenschappelijk verleden? Hoe zijn we kunnen worden wie we vandaag zijn? Dat zijn enkele hamvragen die Tom Waes zal stellen in deze nieuwe tiendelige reeks waarbij de kijker een fascinerende reis maakt die 23.000 jaar overbrugt, van het oerverleden van Vlaanderen naar het heden. De trip start zowat 21.000 jaar voor Christus, om via het steentijdperk, de oude Belgen, de vroege en late middeleeuwen, de renaissance, de gouden tijd en de industriële revolutie in de moderne tijd te belanden. Dat de naam Vlaanderen pas in 358 voor het eerst opdook, is hier uiteraard geen struikelblok. En dat Waes zijn aandacht onder meer zal richten op onze 'relaties' met Frankrijk, Spanje en de Nederlanden, is logisch. De Brugse Metten, de Guldensporenslag, de Slag bij Waterloo en de strijd in 1830 om Belgische onafhankelijkheid zijn enkele van de gebeurtenissen waarin hij opduikt.

Steun van VAF

'Het verhaal van Vlaanderen' dient zich als een prestigieuze documentairereeks aan, vol historische reconstructies. Voor de ontwikkeling kreeg productiehuis De Mensen van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 100.000 euro toegeschoven. Tom Waes is in de reeks de verteller die steeds in de actie staat, om vanop die plaats te vertellen wat er gebeurt. Soms praat hij ook met specialisten die duiding geven. De opnames van 'Het verhaal van Vlaanderen' lopen door tot de zomer van 2022. Het programma komt nog datzelfde jaar op televisie.