REACTIES: Van “voorzichtige” horeca tot “hoopvolle” ondernemers

Een festival als Tomorrowland zit op schema om straks -coronaproof- te kunnen doorgaan.  ©  Bauters

De reacties stromen binnen na de persconferentie van het overlegcomité. Artiesten en festivals hebben weer perspectief, ondernemers(verenigingen) ook. Al laten begrafenisondernemers ook een wrange klank horen: “Eigenlijk is het overlegcomité maandenlang te voorzichtig geweest.”

Evenementensector: weer hoop na anderhalf jaar

Sound Of Silence, het initiatief dat ijvert voor een heropstart van de evenementensector, reageert tevreden op de beslissingen dinsdag van het Overlegcomité. “Alle harten binnen de eventsector maken een voorzichtig vreugdesprongetje”, luidt het.

Na het vorige Overlegcomité sprak Sound Of Silence nog van een uppercut voor de sector door het gebrek aan perspectief. Dat is nu anders. “Vandaag heeft onze smeekbede eindelijk een antwoord gekregen en kunnen we ook effectief vooruit beginnen te kijken. Naar de welgekomen versoepelingen en mogelijkheden die er de volgende maanden aankomen.”

Sound Of Silence beseft wel dat er nog uitdagingen te wachten staan. “Leef de maatregelen nog even na. Nog heel even. Dan kunnen wij opnieuw onze passie uitoefenen en kunnen we jullie events aanbieden waar beleving en samenzijn centraal staan.” De evenementensector moet nog enkele woelige watertjes doorzwemmen, benadrukt Sound Of Silence. “Zoals de beschikbare liquiditeiten, het vinden van geschikt personeel, leningen verkrijgen bij de banken, een uitstel van btw bij onze heropstart... Als we niemand willen achterlaten, moet onze sector extra gestimuleerd worden.”

Crisiscel cultuur: “Fantastisch, maar niks te vroeg”

De Crisiscel Cultuur is tevreden dat een plan voor evenementen binnen en buiten klaarligt. “Het is fantastisch dat we culturele evenementen stapsgewijs kunnen opschalen en dat we perspectief krijgen voor later op het jaar”, klinkt het bij woordvoerder en boegbeeld Frederik Sioen.

Vanaf 9 juni kunnen culturele en sportieve evenementen weer plaatsvinden binnen een welomlijnd kader, zei premier Alexander De Croo dinsdag. Dan worden evenementen binnen opengesteld voor 200 bezoekers of voor 75 procent van de zaalcapaciteit volgens het Covid Infrastructure Risk Model (CIRM). In openlucht mogen 400 bezoekers een evenement bijwonen, ook met mondmaskerplicht.

Vanaf 1 juli zullen binnenevenementen plaatsvinden voor 2.000 bezoekers of voor 80 procent van de zaalcapaciteit volgens het CIRM, vanaf 30 juli voor 3.000 bezoekers of voor de volledige zaalcapaciteit. Buiten zullen dan weer 2.500 bezoekers een evenement mogen bijwonen vanaf 1 juli, tot zelfs 5.000 bezoekers vanaf 30 juli. Grotere evenementen in de openluchtkunnen vanaf 13 augustus: grote festivals zullen dan met vaccinatiebewijzen en negatieve coronatesten werken.

De Crisiscel Cultuur sloeg eerder de handen in elkaar met het coronacommissariaat om een exitplan voor de cultuur- en evenementensector op tafel te leggen en herkent dat plan nu in wat het Overlegcomité naar voren schuift. Toch is de Crisiscel niet helemaal tevreden. “We zijn een beetje misnoegd dat de streefdatum van 1 juni niet gehaald is, maar alles staat klaar om aan de slag te gaan”, aldus Sioen. Het is de Crisiscel niet alleen om theatervoorstellingen en concerten, maar ook om beurzen, sportevenementen en trouwerijen te doen.

Horeca Vlaanderen: “Misverstanden zoals bij heropening terrassen vermijden”

Dat het Overlegcomité woensdag 9 juni als richtdatum geeft voor de heropening van de binnenruimtes van de horeca, is positief nieuws, stelt Horeca Vlaanderen. “Maar naast de opluchting die onze horecasector momenteel voelt, blijven we toch wel voorzichtig wat betreft het enthousiasme richting 9 juni”, reageert Matthias De Caluwé, CEO van de koepelfederatie. “Helemaal gelukkig zullen we pas zijn als we die ochtend effectief om 8 uur een horecazaak kunnen binnenstappen om bijvoorbeeld van een lekker ontbijt binnen te genieten.”

De komende dagen worden de kernmodaliteiten voor de heropening binnen verder uitgewerkt in het overleg over de protocollen, “om misverstanden zoals bij de buitenheropening te vermijden”, stelt de sectorfederatie. In aanloop naar de heropening van de terrassen van cafés en restaurants afgelopen zaterdag, was er onduidelijkheid of het gebruik van plexischermen een alternatief kon zijn voor het houden van afstand tussen de tafels.

De sectorfederatie spreekt dinsdag van positief nieuws voor de volledige horecasector, maar ook “bij uitstek voor 29 procent van de restaurant- en café-uitbaters die het voorbije weekend uit de boot vielen tijdens de heropstart van de buitenhoreca, alsook hotel-, discotheek-, feestzaaluitbaters en cateraars die eindelijk na bijna zeven maanden tasten in het duister concrete vooruitzichten krijgen”.

Tomorrowland “dankbaar”, Dour past, Rock Werchter beraadt zich

De organisatie van Tomorrowland reageert verheugd op het nieuws dat grote openluchtfestivals mogelijk zullen zijn vanaf 13 augustus. “We zijn heel blij en dankbaar te vernemen dat de Belgische overheid een realistisch perspectief heeft vooropgesteld voor de organisatie van grote evenementen”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. Tomorrowland stelde bijna twee maanden geleden zijn voor juli geplande editie uit naar 27-29 augustus en 3-5 september, in de hoop dat de coronasituatie het dan wel mogelijk zou maken.

“Niet alleen voor de organisatie is dit goed nieuws, maar ook voor de meer dan 1.500 leveranciers en hun werknemers die bijdragen aan Tomorrowland”, zegt Wilmsen. “Momenteel gaan we de richtlijnen en parameters bepaald door de nationale overheid verder bestuderen, zodat we de correcte scenario’s en instructies kunnen communiceren. Met een combinatie van vaccinaties en sneltesten aan de deur, zijn we ervan overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken en een festival waar zoveel mensen al lang naar uitkijken.”

De affiche voor Tomorrowland 2021 wordt binnenkort bekendgemaakt. Dour Festival laat daarentegen weten dat het voor het tweede jaar op rij niet zal plaatsvinden. De versoepelingen bieden nog niet genoeg perspectief voor het Dour Festival, dat op volledige sterkte wil terugkeren.

Rock Werchter vindt het “goed dat er duidelijkheid en perspectief is”. Maar het beraadt zich over volgende stappen.” Of dat betekent dat Rock Werchter in augustus ook een evenement plant of het bij het weekend in juli houdt, is niet duidelijk.

Ook festival Dranouter, dat eerder nog de Dranouter Zomersessies XL aankondigde, wacht nog af. “De organisatie gaat na wat de impact is van de aangekondigde maatregelen op de Dranouter Zomersessies XL van 5 tot en met 8 augustus 2021. Deze festivaldagen blijven in elk geval op de agenda staan”, klinkt het. Wel bevestigt het festival dat de zomersessies zeker doorgaan.

Cactusfestival in Brugge besliste eerder al om de editie van deze zomer uit te stellen naar 2022. Ondertussen bekijkt de organisator wel of het mogelijk is om het stadsfestival ‘Moods’ in samenwerking met stad Brugge te organiseren. “Dit is goed nieuws maar we wachten het ministerieel besluit af. Wij hebben alleszins al veel zin om iets te organiseren”, aldus organisator Patrick Keersebilck.

Ondernemersorganisaties: “Hoop en perspectief!”

Namens het Verbond van Belgische Ondernemingen spreekt topman Pieter Timmermans op Twitter over “hoop en perspectief” voor veel bedrijven. “Het VBO verwelkomt het exitplan dat het overlegcomité van de verschillende regeringen heeft voorgesteld om onze economie de komende maanden weer te normaliseren,” luidt het. Met name de voorziene terugkeermomenten op de werkvloer vanaf 9 juni worden toegejuicht, net als het telewerk dat vanaf 1 juli aanbevolen in plaats van verplicht wordt. Vaccinatie en naleving van sanitaire maatregelen blijven evenwel noodzakelijk, benadrukt Timmermans.

Ook bij ondernemersorganisatie Unizo zijn ze tevreden met de beslissingen. “De relance kan nu echt van start gaan”, reageert topman Danny Van Assche. “Onze ondernemers kunnen zich opnieuw voorbereiden, plannen maken... Ook op langere termijn, nu ze duidelijk weten dat vanaf 1 september opnieuw alles mogelijk wordt.”

Ook Zelfstandigenorganisatie NSZ is optimistisch en hoopvol gestemd over het perspectief voor heel wat gesloten sectoren, na afloop van het Overlegcomité. Wel zegt het NSZ “opnieuw enkele vreemde besluiten” vast te stellen. Zo vindt de organisatie het opmerkelijk dat het Overlegcomité heeft gekozen voor woensdag 9 juni als richtdatum voor versoepelingen en niet voor 5 juni, een zaterdag.

Ook vindt het NSZ het niet te rijmen dat er voor de horeca een onderscheid gemaakt wordt tussen sluitingsuur binnen (22 uur) en op de terrassen (23.30 uur). “Waarom is hier een onderscheid gemaakt? Dit is toch niet logisch?” Volgens de organisatie zal dit tot chaos en onduidelijkheid leiden. “De horeca-uitbater dreigt weer het slachtoffer te worden en zal wellicht weer meer als politie moeten optreden, maar dat is in geen geval hun taak.”

Bisschoppenconferentie: “Eindelijk ons geloof weer beleven”

Vanaf 9 juni zijn erediensten weer mogelijk met 100 mensen binnen en 200 buiten. “Zo zullen we eindelijk weer ons geloof kunnen vieren zoals we het gewoon zijn, samen in het kerkgebouw”, zegt woordvoerder Geert De Kerpel van de Bischoppenconferentie van de katholieke kerk in België.

Al sinds Allerheiligen kunnen erediensten binnen slechts met 15 mensen plaatsvinden. “Maar net als de joden de sabbat op zaterdag vieren in de synagoge en moslims het vrijdaggebed in de moskee, zo beleven wij katholieken onze erediensten al eeuwen in de kerk. Met 100 binnen is dat weer echt mogelijk, zeker in een kerk kan dat ook veilig.”

Sinds 8 mei mogen erediensten wel weer buiten plaatsvinden met 50. “Daar werd ook hier en daar wel gebruik van gemaakt, maar dat was praktisch toch niet vanzelfsprekend.”

Begrafenisondernemers: “Maandenlang te voorzichtig geweest”

Sereni, dat 35 begrafenisondernemers vertegenwoordigt in ons land, reageert vrij tevreden. Al heeft het te lang geduurd, zegt CEO Bram Coussement. Versoepelingen waren volgens hem twee maanden geleden ook al mogelijk geweest. “Eigenlijk is het Overlegcomité maandenlang te voorzichtig geweest”, vindt hij “Met de nodige maatregelen had een koffietafel met 30 mensen al veel langer gekund. Veel nabestaanden hebben niet op de gepaste manier afscheid kunnen nemen.”

Fitnesscentra: “Hopen dat deze heropening de laatste is”

De fitnesscentra hopen dat de heropening, als alles goed gaat op 9 juni, de laatste is. “Dit is in het belang van onze fitnessondernemers, maar vooral voor onze beoefenaars”, zegt sectorfederatie Fitness.be

“Wij zijn uiteraard tevreden dat onze fitnessondernemers perspectief hebben en spoedig terug aan de slag kunnen”, zegt de federatie. “Het was hoog tijd aangezien onze fitnessondernemers financieel aan de grond zitten.” De sector roept de bevolking op om “zichzelf te belonen met een goede gezondheid” en langs te gaan bij een plaatselijke fitnessclub of trainer.

“Wij zijn blij dat er een concrete datum is”, zegt woordvoerder Kevi Ayeni van de keten Basic-Fit, die ongeveer 200 filialen en 500.000 leden telt in België. “We zijn alvast klaar om veilig te kunnen openen, want we hebben vorig jaar rond dezelfde periode al hele strenge protocollen ingevoerd. Volgens een onafhankelijk onderzoek dat wij vorige week hebben laten uitvoeren, zien we dat het belang van fitness als uitlaatklep heel groot is. De urgentie is hoog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen