Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVersoepelingen

Komt de vrijheid niet te vroeg?

Premier Alexander De Croo (Open Vld). 'Het gaat nu razendsnel met de vaccins.'Beeld REUTERS

Met een uitgewerkte kalender voor de volgende maanden zet het Overlegcomité de poorten naar het Rijk der Vrijheid open. ‘We maken een omslag’, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Al houden de experts hun hart vast voor een te snelle omslag.

Is het zover? Hebben we het ergste van de coronacrisis echt achter de rug? Volgens het Overlegcomité, de vergadering waarin de verschillende regeringen van ons land het coronabeleid samen uittekenen, wel. In de maanden juni, juli en augustus mag het maatschappelijke leven volop hervatten.

In een brief aan het Overlegcomité waarschuwde de wetenschappelijke adviesraad GEMS dinsdag nochtans voor te veel en te snelle versoepelingen van het coronabeleid. De GEMS beklemtoonde dat het virus nog niet verslagen is. Maar vanuit de politiek werd echter al dagenlang aangestuurd op ruime versoepelingen in de zomer. Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf vorig weekend zelf het startschot. Hij verkondigde toen dat grote festivals in de tweede helft van de zomer, zoals Pukkelpop en Tomorrowland, mogelijk moesten zijn, mits een aantal veiligheidsmaatregelen.

(lees verder onder de kalender)

Vanuit het Overlegcomité werd verwezen naar de vooruitgang van de vaccinaties en de verbeterende situatie in de ziekenhuizen als doorslaggevende factoren voor de heropening van het land deze zomer. “Het gaat nu razendsnel met de vaccins. In de komende tijd zullen we in sommige weken tot één miljoen doses toedienen. Het gaat in de goede richting”, benadrukte De Croo.

De voorbije weken stond De Croo, samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), vaak op de rem als het over versoepelingen ging. Dit keer was ook hij ervan overtuigd dat versoepelingen haalbaar en nodig waren. Zo kwam Vandenbroucke alleen te staan en moest hij uiteindelijk inbinden. “Nu de meest kwetsbaren stilaan zijn beschermd, tegen midden juni moeten ze allemaal ingeënt zijn, maken we een omslag. Van collectieve verantwoordelijkheid naar individuele verantwoordelijkheid”, aldus De Croo.

Voor Vlaanderen mochten de versoepelingen, vooral richting juli en augustus, nog verder gaan dan het huidige pakket. “Wat evenementen betreft, binnen en buiten, had de Vlaamse regering misschien nog ietsje ambitieuzer willen zijn. Maar als de situatie straks beter evolueert dan voorspeld, dan kunnen we dit nog oprekken in de komende weken en maanden”, oordeelde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De versoepelingen werden in de cultuursector, die al maanden om een perspectief smeekt, positief ontvangen. Nu er vanaf 13 augustus ook een uitzondering gemaakt wordt voor festivals, kondigden Pukkelpop en Tomorrowland meteen ook aan voor een volwaardig festival te zullen gaan. “We mikken op 66.000 aanwezigen per dag, zonder mondmaskers of social distancing”, zegt Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine. Voorwaarde is wel dat de festivalbezoekers een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

“Als je in augustus een grote massa bij elkaar gaat zetten op een weide terwijl het virus nog altijd circuleert, dan weet je niet waar het gaat eindigen”, reageerde Erika Vlieghe, voorzitter van de GEMS, minder enthousiast. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt zijn “hart vast te houden” voor het zomerplan, en dan vooral voor de drempelwaarde van maximaal 500 patiënten op intensieve zorg voor de versoepelingen doorheen de zomer. “Als er nog 500 mensen op de afdeling intensieve zorg liggen, dan zijn grote evenementen geen goed idee.”