Direct naar artikelinhoud
ReconstructieOverlegcomité

En toen stond Frank Vandenbroucke plots alleen: reconstructie van het Overlegcomité

Premier Alexander De Croo (Open Vld)Beeld REUTERS

Premier De Croo en co gaven gisteren het officiële startschot voor een zomer zonder zorgen. Maar één man zag het met lede ogen aan: voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was het té veel té snel. ‘Hij toverde allemaal strenge randvoorwaarden uit zijn hoed.’ Waarom het Overlegcomité maar liefst zes uur duurde.

en

“Eindelijk! Ik ben echt dolgelukkig met dit exitplan.” Vlaams Economieminister Hilde Crevits (CD&V) was gisteren niet alleen. Omstreeks half drie ‘s middags weerklonk een collectieve zucht van opluchting door de Wetstraat: na maanden van crisisbeheer en strengheid prediken kon het Overlegcomité eindelijk eens een goednieuwsshow brengen.

Maar één man was toch iets minder overtuigd van het zogenaamde zomerplan: federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) was niet gekant tegen versoepelingen, maar hij wilde het Rijk der Vrijheid toch wat voorzichtiger binnenwandelen dan nu het geval is. Zeker die festivals - vanaf 13 augustus met tienduizenden festivalgangers, zonder mondmaskers en social distancing, nota bene - dat ging hem toch een tikkeltje te ver én te snel. Tot op het einde van de vergadering bleef hij dwars liggen.

Vandenbroucke werd echt in de hoek gedreven. Zelfs van De Croo kreeg hij geen ruggensteun.
Bron aan tafel

“Hij toverde allemaal strenge randvoorwaarden uit zijn hoed”, vertelt een bron aan tafel. “Zo wou hij een immens lage bezetting op de intensieve zorg en verwachtte hij dat elke festivalganger, dus ook wie gevaccineerd is, dagelijks getest zou worden. Niet alleen is dat organisatorisch bijna onhaalbaar, eigenlijk zeg je dan ook dat je niets bent met dat vaccin.” Vandenbroucke kon dus rekenen op stevige tegenwind van zowat iedereen aan tafel. “Toen is hij echt in de hoek gedreven. Zelfs van De Croo kreeg hij geen ruggensteun, maar de premier kon na dit weekend natuurlijk ook moeilijk zijn staart intrekken. Ja, op dat moment stond Vandenbroucke echt alleen.” Een federale bron nuanceert. “Hij moest natuurlijk zijn rol als minister van Volksgezondheid spelen en de gezondheidszorg in het oog houden. Maar goed: 100 procent akkoord was hij niet.”

Federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke op archiefbeeld.Beeld EPA
Vandenbroucke had het moeilijk met de beslissing. Hij kon dat op de persconferentie niet met volle overtuiging gaan verdedigen.
Regeringsbron

Achteraf is er dan ook geen Vandenbroucke te bespeuren op de persconferentie. De officiële verklaring luidt dat hij naar de commissie Volksgezondheid moet. Maar ook als blijkt dat die geannuleerd is, duikt hij niet op in de Wetstraat 16. “Hij had het moeilijk met de beslissing, dus hij kon dat op de persconferentie niet met volle overtuiging gaan verdedigen”, verklaart een regeringsbron. Drie uur later heeft hij zijn bezwaren duidelijk wat naar de achtergrond geschoven, want in het Journaal verdedigde Vandenbroucke - zij het heel voorzichtig - dan toch het zomerplan.

Geen pasjesmaatschappij

Nog een dealbreaker gisteren: de vaccinatiepas, die moet aantonen of je gevaccineerd, getest of immuun bent. Een aantal politici aan tafel zien daar heil in, maar de liberalen huiverden van het idee dat zo’n pas na september - als corona hopelijk grotendeels verleden tijd is - niet zou verdwijnen. “We willen geen pasjesmaatschappij”, legt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) later uit. Uiteindelijk komt er een compromis uit de bus: bij grote evenementen - lees: Pukkelpop of Tomorrowland - moeten bezoekers een bewijs van vaccinatie of een negatieve test kunnen voorleggen, maar dat is wel er wel eentje van tijdelijke aard.

Zes uur heeft het Overlegcomité gisteren geduurd, net geen record. Deze keer niet omdat de politici elkaar sporadisch in de haren vlogen, maar omdat zo’n exitplan wel wat puzzelwerk vergt. Over de volledige heropening van de horeca, bijvoorbeeld. Vlaanderen had in haar plan 1 juni voor ogen, federaal wou wachten tot 9 juni. “Bijna onmiddellijk hebben Jan (Jambon, red.) en ik gezegd dat wij akkoord gingen met die latere datum”, vertelt Crevits. “Het had geen zin om oeverloos uren te palaveren over - ocharme - 9 dagen.”

De terrassen mogen openblijven tot half 12 ‘s avonds. Zo kan iedereen de hele match van de Rode Duivels uitkijken, en is er nog wat tijd over om te vieren.
Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

De politiek wilde ook sleutelen aan het sluitingsuur van de cafés en restaurants. En daar zat het EK voetbal voor iets tussen. “Op 12 juni spelen de Rode Duivels hun eerste match tegen Rusland, om 21 uur. Als de horeca dan nog steeds om 22 uur de deuren moeten sluiten, kunnen mensen alleen de eerste helft op café zien en trekken ze daarna massaal naar huis. Dus daarom hebben we beslist dat de terrassen open mogen blijven tot half 12 ‘s avonds. Dan kan iedereen de hele match zien en is er ook nog wat tijd over om te vieren”, lacht Van Quickenborne. Maar dan zullen de supporters wel bereid moeten zijn om in open lucht te kijken: de binnenruimtes van de cafés en restaurants moeten wél nog sluiten om 22 uur. Volgens Crevits was dat latere sluitingsuur ook op vraag van de politie. “Als de terrassen nu sluiten, blijven veel mensen nog lang na 22 uur rondhangen. Als de horeca pas om half 12 moet sluiten, dan gaan de mensen sneller naar huis gaan want om middernacht gaat het samenscholingsverbod in.”

Binnen een dikke twee weken komt het Overlegcomité opnieuw samen. Dan zal moeten blijken of de cijfers toelaten dat het zomerplan officieel in werking kan treden.