EPA

Zeven uur Overlegcomité en spanningen liepen hoog op: "Er moet toch één iemand gezondheidszorg verdedigen?"

De tandem die premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lange tijd hebben gevormd, lijkt voorbij. Dat werd gisteren duidelijk, toen het Zomerplan richting een "normaler leven" werd opgesteld door het Overlegcomité. Iedereen wilde versoepelen, enkel Vandenbroucke stond op de rem. "Soms heb ik het gevoel dat ik nog de enige ben die de gezondheidszorg verdedigt."

Gisteren, 16 uur. In het bijzijn van de minister-presidenten van de regio's stelt premier Alexander De Croo (Open VLD) het Zomerplan voor, dat het Overlegcomité met alle regeringen van ons land die dag heeft uitgetekend. De blijdschap is bijna van zijn gezicht af te lezen. Na maanden van "niet mogen" en beperkingen komt er perspectief, met een heleboel versoepelingen de komende weken en maanden. 

De vergadering - die een kleine zeven uur duurde - verliep niet zonder slag of stoot, zo vernam politiek journalist Pieterjan De Smedt. Er waren duidelijk spanningen rond de tafel. Zowat iedereen - de regio's, maar ook de federale regering - wilde versoepelen, alleen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stond op de rem. "Als jullie willen dat ik in een auto stap die 150 kilometer per uur gaat, dan wil ik een veilige veiligheidsgordel", zei hij op een bepaald moment. Maar die "veilige veiligheidsgordel" kreeg hij niet. 

Bekijk hier de uitleg van "Terzake"-journalist Pieterjan De Smedt. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Vandenbroucke was niet echt tevreden met het resultaat van het Overlegcomité, zo valt te horen. Hij was - voor het eerst - ook niet aanwezig op de persconferentie achteraf. Al moeten we daar volgens de minister zelf niets achter zoeken. "Ik dacht dat ik in de Kamer moest zijn, maar de commissie bleek afgelast." Naar "Het Journaal" om 19 uur kwam hij wel. 

Een hele avond lang zaten de premier en de ministers in de tv-studio's om het "rijk van de vrijheid" aan te kondigen. De experten keken het ondertussen met lede ogen aan. Zij hadden in de nacht voor de start van het Overlegcomité nog een mail gestuurd naar alle leden. Ze pleitten voor voorzichtigheid. Hun redenering? Er is nog heel wat waar we geen zekerheid over hebben en dus zijn we meer gebaat met een voorzichtigere aanpak. "Is er een plan B? Ik zou het wel willen weten", zei Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep GEMS, gisteren in "De afspraak". 

Het was ook die voorzichtigere aanpak waar Vandenbroucke voor pleitte op het Overlegcomité. "Er zijn altijd moeilijke discussies daar", zegt de minister daarover een dag later in "Villa politica". "We moeten een evenwicht zoeken. We kunnen onze vrijheid niet herwinnen als de ziekenhuizen nog geen normale werking hebben."

Bekijk hier het interview met minister Vandenbroucke. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Met het plan zelf lijkt Vandenbroucke zich ondertussen te hebben verzoend. Al benadrukt hij wel - meer dan andere politici - de voorwaarden die daaraan zijn gekoppeld. "Natuurlijk zijn alle beslissingen onder voorbehoud, al ben ik er eerder optimistisch over."

"Er moet toch één iemand op het Overlegcomité zijn die het belang van de gezondheidszorg verdedigt? Er moet toch één iemand zijn die zich bekommert om de tienduizenden medewerkers in de zorg en in de ziekenhuizen?", zegt Vandenbroucke. "Soms heb ik het gevoel dat ik de enige ben die daarover nog hard op tafel klopt. Veel collega's hebben het gevoel dat het in de ziekenhuizen vrij goed gaat. Maar de ziekenhuizen liggen nog overvol met covidpatiënten en heel wat andere ingrepen zijn uitgesteld. Ik zal het personeel in de ziekenhuizen niet in de steek laten."

Premier De Croo is zich naar eigen zeggen bewust van de risico's. "Maar het is niet omdat er onzekerheden zijn dat we geen plannen moeten maken", zei hij in de Kamer. "Een aangename zomer organiseer je niet twee weken op voorhand. Natuurlijk zullen we de situatie verder opvolgen."

Bekijk hier de uitleg van premier De Croo in de Kamer. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

En zo lijkt de tandem De Croo-Vandenbroucke stilaan uitgespeeld. Dat De Croo een plan voor de festivals zou aankondigen afgelopen zondag wist Vandenbroucke maar luttele minuten voordien, zo zegt hij. "Ik ben niet verrast dat mensen goed nieuws willen aankondigen. Het is mijn rol om dat goede nieuws goed af te leveren."

Of Vandenbroucke zich nog gesteund voelt? "Er zijn tienduizenden mensen uit de gezondheidszorg die denken zoals ik. Er zijn honderdduizenden mensen die dezelfde zorgen delen. Die zorgen moeten verwoord worden."

Hoe kijkt politicoloog Carl Devos hiernaar? "Premier heeft tandem verlaten"

"De tandem die De Croo en Vandenbroucke vormden, is duidelijk doorbroken", analyseert politicoloog Carl Devos in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is de premier die de tandem heeft verlaten. Na de paaspauze is er een opbod ontstaan onder politici over versoepelingen. De Croo heeft zich nu als liberaal geprofileerd. Hij wil de man zijn die de bevrijding aankondigt. Dat wringt met de lijn van Vandenbroucke, waar de socialisten achter staan."

De spanningen tussen socialisten en liberalen binnen de regering zijn aan het stijgen, zegt Devos. "Dat merkte je ook al een paar dagen geleden in de discussie rond het loonakkoord. Dit komt er nu bij. Alles heeft te maken met de coronastolp die over de samenleving en de politiek stond. Die wordt stilaan opgetild en dus beginnen de kunstmatig bevroren discussies en de kunstmatige eensgezindheid te verdwijnen. Nu krijg je het normale politieke debat. Vandenbroucke krijgt wel nog steun van medische kringen, maar die signalen worden minder opgepikt. Er is een ander dominant verhaal, dat van de bevrijding."

Beluister hier het hele gesprek met politicoloog Carl Devos: 

Meest gelezen