Direct naar artikelinhoud
InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst: ‘Kans is reëel dat Indiase variant ook hier de nieuwe marktleider wordt’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) blijft bezorgd over het Zomerplan van het Overlegcomité. ‘In maart 2020 noemde ik de strijd tegen het coronavirus een marathon. Ondertussen zitten we al aan een triatlon. En we zijn nog niet aan de finish.’

Hoe kijkt u terug op het Overlegcomité van dinsdag? 

“Met gemengde gevoelens. Net als iedereen kijk ik uit naar extra versoepelingen. Weer wat cultuur opdoen, dat wordt fijn. Maar als viroloog ben ik bezorgd. Het Overlegcomité neemt een risico. Dat risico kan meevallen als alle lichten op groen blijven staan en als de bezetting op intensieve zorg tegen juni echt onder vijfhonderd bedden daalt. Maar we mogen niet gaan beknibbelen op dat cijfer om toch te kunnen versoepelen.

“Mijn grootste kritiek is dat de drempel van vijfhonderd bedden niet verder omlaag gaat als voorwaarde voor de versoepelingen in juli en augustus. Tegen dan zouden we toch een eind lager moeten zitten. Vijfhonderd patiënten op intensieve blijft veel. Het is niet evident om er een ander cijfer op te plakken, maar honderd bedden rekent snel. We hebben honderd ziekenhuizen in België, dat betekent dus per ziekenhuis één covidpatiënt op intensieve zorg.”

Zal het veilig lukken om festivals te organiseren in de tweede helft van augustus, zoals Pukkelpop zich voorneemt? 

“Wat we zeker weten: een groot festival is er de plaats niet naar om afstand te houden. Er wordt gekust en geknuffeld. Extra veiligheidsvoorwaarden zijn dus een must. Voor mij is het belangrijkste dat er een officiële app als toegangsbewijs komt. Die app moet betrouwbaar en robuust zijn. Voor het binnenland lukt dat wel, maar voor het buitenland ben ik niet zo zeker. Ik zou niet graag zien dat mensen een festival binnenraken dankzij een papierke als bewijs van hun vaccinatie of hun negatieve test. Dat is tegenwoordig in één-twee-drie vervalst.”

In het Verenigd Koninkrijk zijn virologen bezorgd over de opmars van de Indiase variant. De versoepelingen midden mei lijken er in gevaar te komen. 

“Dat virussen muteren, is de logica zelve. We moeten vooral scherp in de gaten houden wat een mutant juist doet. Leidt hij tot meer ernstig zieke patiënten en opnames op intensieve zorg? Ondergraaft hij de slagkracht van onze vaccins? Als dat niet zo is, kun je met veel mutanten leven. Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken, maar het hoeft niet altijd een enorm probleem te zijn. Indien een nieuwe mutant wel gevaarlijk blijkt, moet het coronabeleid hier snel aan aangepast worden.

“Wat betreft de Indiase variant moeten we goed over het Britse muurtje kijken. In het Verenigd Koninkrijk is die al sterk in opmars. Ons staat wellicht hetzelfde te wachten. De kans is reëel dat de Indiase variant binnen een tweetal maanden ook in België de nieuwe marktleider wordt en de Britse variant verdringt. Zeker omdat we in de zomer, hoe je het ook draait of keert, door de geplande versoepelingen virussen zullen uitwisselen.”

De coronacrisis is dus nog niet voorbij?

“Neen, helaas. We zitten momenteel in een situatie waarin je kan zeggen: ‘Laten we voorzichtig zijn.’ Of je vindt: ‘We zien wel.’ Het Overlegcomité heeft zich daar ergens tussenin genesteld: ‘We zien wel, met een aantal drempels.’ Opnieuw: dat is niet geheel zonder risico.”