Wereldwijd chiptekort kan nog tot 2023 aanslepen

Een wereldwijd chiptekort heeft verschillende bedrijven al diep in hun portefeuille getroffen, gaande van huishoud- tot wagenproducenten. Volgens Forrester, een adviesbureau dat de chipsector opvolgt, kan het tekort aanslepen tot 2023.

Het wereldwijde chiptekort slaat diepe wonden. Verschillende wagenproducenten, waaronder Ford en Nio, hebben de afgelopen maanden al aangegeven dat ze in het tweede kwartaal minder wagens kunnen leveren als gevolg van een chiptekort. Veel bedrijven hopen dat de situatie zal verbeteren in de tweede jaarhelft. Glenn O’Donnell, vicepresident bij Forrester, is minder optimistisch. Hij verwacht dat het chiptekort kan blijven aanslepen tot 2023.

Enorme vraag, weinig aanbod

‘Omdat de vraag hoog zal blijven en het aanbod beperkt, verwachten wij dat dit tekort zal aanhouden gedurende 2022 en tot in 2023’, schrijft hij in een blog op de site van Forrester. De toenemende vraag is onder meer het gevolg van de coronapandemie. De vraag naar pc’s zat sinds 2020 fors in de lift omdat we met z’n alleen meer thuis gewerkt hebben. Voorts blijft de verkoop van smartphones het goed doen en mijnen er almaar meer mensen naar cryptomunten.

‘Ook de opmars van cloud computing heeft het tekort in de hand gewerkt. Aanbieders van dergelijke diensten, waaronder AWS en Microsoft Azure, hebben hun capaciteit moeten uitbreiden, wat een impact had op de vraag naar chips’, aldus O’Donnell.

O’Donnell waarschuwt dat het chiptekort vergaande gevolgen kan hebben. ‘Halfgeleiders hebben een krachtig rimpeleffect op producten in andere markten. Als het een stekker of een batterij heeft, zit het waarschijnlijk vol met chips. Als de chipvoorraad krap is, lopen deze andere producten vertraging op of worden ze zelfs geannuleerd’, klinkt het.

Chips zijn overal

Hij verwacht niet dat de vraag naar halfgeleiders zal slinken. ‘We zijn nu eenmaal gewoon dat de technologie aanwezig is in zoveel producten’, aldus O’Donnell. ‘Er moet dus iets wijzigen aan de aanbodzijde. Alleen kost de bouw van een halfgeleiderproductiefaciliteit miljarden en neemt het een tweetal jaar in beslag.’ Hij merkt wel op dat bepaalde bedrijven werken aan een productiefaciliteit.

Intel heeft onlangs laten weten dat het 20 miljard dollar zal investeren in de bouw van twee halfgeleiderproductiefaciliteiten in Arizona. Het Taiwanese TSMC gaat dit jaar nog 28 miljard dollar investeren om de productie op te schalen in dezelfde staat.

(lb)

Meer