Direct naar artikelinhoud
OverzichtFestivalzomer

Welke festivals gaan door en welke niet? Zo ziet onze festivalzomer eruit

Sfeer op Alcatraz, de editie van 2019. Het zal midden augustus allemaal mogelijk zijn.Beeld Henk Deleu

En of we een festivalzomer krijgen. In navolging van Pukkelpop en Tomorrowland zijn, na de beslissingen van het Overlegcomité van dinsdag, overal in Vlaanderen de organisatoren in gang geschoten. Dit is wat wij u al kunnen vertellen.

Metalheads uit Kortrijk en omstreken, smeer jullie kuiten en schraap de kelen! Alcatraz 2021 is gered. Het wordt zoals eerst gepland geen vierdaagse van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus, maar een driedaagse van vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus. “De avond voor het Overlegcomité dachten we nog dat het niets zou worden, tot het verlossende nieuws kwam. Hier kijken zo veel mensen naar uit, we zijn dolgelukkig”, zegt mede-organisator Mario Mortier, als we hem woensdagochtend vroeg opbellen.

Het was inderdaad eerst de bedoeling om festivals pas vanaf 15 augustus weer toe te laten. Tot minister Van Quickenborne naar we horen expliciet voor 13 augustus pleitte, aan de start van een weekend. “Dit is echt onverhoopt”, zegt fan van het eerste uur Vincent Van Quickenborne er zelf over. “Metalfans die het al maandenlang zonder live muziek moeten stellen. Dat is zoals stieren die al ruim anderhalf jaar op stal staan. Alcatraz zal dankzij strenge toegangscontroles, op basis van een vaccinatiebewijs of negatieve test, veilig verlopen. Headbangen, moshpit, stagediven,… het zal àllemaal weer kunnen. Ik ben er helemaal klaar voor.”

De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FmiV) voerde mee de forcing, want nóg een zomer zonder festivals zou voor sommige organisatoren fataal zijn. Het team van Alcatraz vliegt er meteen in, onder meer met het aanspreken van leveranciers en van agenten van bands. Zo wordt de affiche lichtjes aangepast, want er zijn Amerikaanse bands die eerder al afhaakten. 

Festivalmaand in Boom

Een festivalmaand, dat belooft het te worden in Boom. Met onder meer Tomorrowland, Noeverrock, Hoekstock en het Ubuntu Festival die kunnen doorgaan, krijgt Boom in september alsnog een festivalzomer. Noeverrock staat geprogrammeerd voor zaterdag 25 september, terwijl Ubuntu de data van zaterdag 11 en zondag 12 september heeft geprikt.

“We hebben goede hoop dat we Noeverrock zullen kunnen organiseren”, zegt organisator Luc Zaman. “Met de vaccinatiecampagne die vlot blijft lopen, bekijken we het optimistisch. Al blijft het op dit moment nog onduidelijk aan welke voorwaarden we precies zullen moeten voldoen. Met sneltesten werken aan de ingang zien we bijvoorbeeld niet echt zitten. Maar als het al volstaat dat iedere bezoeker zijn vaccinpas toont, dan moet het ons wel lukken. Hopelijk zit dan ook het weer mee, dan kunnen we er een topeditie van maken.”

(Lees verder onder de foto)

Anouk Matton en Dimitri Vegas.Beeld Instagram

Ook Tomorrowland ziet de nazomer positief tegemoet. De organisatoren hebben zoals bekend hun festival verplaatst naar 27, 28 en 29 augustus en 3, 4 en 5 september. “Het perspectief dat we gekregen hebben van de regering, stemt ons hoopvol”, klinkt het. “De komende dagen gaan we de precieze richtlijnen en parameters bestuderen waaraan we moeten voldoen. Maar we zijn ervan overtuigd dat we met een combinatie van vaccinaties en sneltesten Tomorrowland op een veilige manier kunnen organiseren.”

(Lees verder onder de foto)

Een archiefbeeld van Suikerrock. Er is nog geen datum, maar er komt een editie 2021.Beeld Bollen

Nog meer goed nieuws uit Tienen. Een datum is er nog niet, maar Suikerrock 2021 zal doorgaan. Dat heeft de organisatie woensdagochtend bekend gemaakt. Eind april kwam nochtans de jammerlijke boodschap dat het event voor een tweede keer op rij werd uitgesteld, maar opeens is perspectief. “Het festival kan doorgaan in een alternatief format”, zegt organisator Walter Kestens. Dagelijks zouden er 2.000 tot 3.000 bezoekers zijn toegestaan. Volgende week meer informatie over de concrete invulling. Exacte data zijn nog niet bekend.

Danceliefhebbers kunnen eind augustus naar zee. Ostend Beach prikte dinsdagavond meteen een nieuwe datum. Het dancefestival vindt niet op 9, 10 en 11 juli plaats, maar wel op 20, 21 en 22 augustus. “De maatregelen in die maand zijn een pak gunstiger voor een festival als het onze”, geeft medeorganisator Jan Mortelmans mee. De ticketverkoop werd al in februari opgestart en met Martin Solveig werd ook een mooie headliner aangekondigd. “Of er een limiet op het aantal bezoekers komt, is nu nog niet duidelijk. Maar 7.000 tot 8.000 feestvierders is voor ons absoluut haalbaar.”

(Lees verder onder de foto)

Een sfeerbeeld van de tiende editie van Ostend Beach op het Klein Strand van Oostende, in 2019.Beeld TVA

Uitstellen, dat doen ze ook in De Pinte, zij het daar maar met een weekje. Het festival Zeverrock aan de Blijpoel vindt op 13 en 14 augustus plaats. “We hadden dat eigenlijk al beslist”, zegt Geert Boone. “Afhankelijk van de richtlijnen van de overheid, zullen we een tandje moeten bijsteken om bijvoorbeeld extra controles te doen. Nu we groen licht hebben gekregen, zullen we zo snel mogelijk contact opnemen met de artiesten, zodat we onze affiche kunnen vastleggen. Ik denk wel dat de artiesten zich flexibel zullen opstellen en dat de meeste die gepland stonden voor 2020, zullen komen.”

Tweedaagse

Ook goed nieuws voor het feest van de foute smaak, Kamping Kitsch. Dat staat op zaterdag 28 augustus gepland op het festivalterrein achter sportcampus De Lange Munte in Kortrijk. “Het ziet er goed uit, we verwachten in de loop van volgende week meer duidelijkheid. We overwegen eventueel wel een tweedaagse, om beter te spreiden”, zegt Johnny Overdrive, de drijvende kracht van ‘de kamping’. “Maar een Kamping Kitsch gaat niet met ‘social distancing’ en mondmaskerplicht, want dan is het geen echte Kamping Kitsch. We wachten dus nog even het protocol met richtlijnen af, maar het ziet er voor alle duidelijkheid nu al goed uit. Desnoods maken we er een tweedaagse van, met een iets kleinere capaciteit van 5.000 tot 7.500 feestvierders per festivaldag. We geven zo snel mogelijk meer info.”  

(Lees verder onder de foto)

Kamping Kitsch wordt eind augustus een tweedaagse.Beeld Kamping Kitsch Club

De organisatie van Reggae Geel heeft dinsdagavond beslist om het festival voor het tweede jaar op rij te annuleren. Het festival stond gepland op 7 en 8 augustus, net een week voor het Overlegcomité grote zomerfestivals zonder social distancing mogelijk maakt. “Uitstellen tot later in de zomer zagen we niet zitten, deels omdat dat moeilijk lag voor de medewerkers en deels omdat we ons afvragen of het toch niet nog wat vroeg zal zijn om zo’n groot festival veilig te organiseren”, zegt organisator Kris Eelen.

De organisatie van de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten, gepland op 13 en 14 augustus, heeft nog geen beslissing genomen. “Eigenlijk zijn we verrast dat het Overlegcomité al zo vroeg zo veel mogelijk maakt”, zegt woordvoerster Freya Verschueren. “In ons hoofd was de beslissing al genomen, maar nu gaan we alles nog eens herbekijken. Eerst moeten we intern afstemmen of we het eventueel zien zitten om het festival te organiseren, nadien zouden dan contacten met onze partners en de lokale overheid volgen.”

Dezelfde afwachtende houding horen we in Lokeren. De organisatoren van de Lokerse Feesten gaven eerder al te kennen deze zomer een kleinschalige en coronaveilige editie te willen organiseren. Ook na het jongste overlegcomité blijft het echter wachten op duidelijkheid over de voorwaarden. “We wachten het Ministerieel Besluit af alvorens knopen door te hakken”, klinkt het bij het stadsfestival. De Lokerse Feesten staan deze zomer gepland van 30 juli tot 8 augustus, in principe dus met een maximum aantal toegelaten toeschouwers van 5.000.

Sting

Voor muziekfans met weidefobie én jazzfans, is er goed nieuws uit Gent. Bertrand Flamand heeft na de versoepelingen die gisteren werden aangekondigd, beslist om dan toch nog een editie van Gent Jazz te laten doorgaan in juli. Artiesten zullen nu in sneltempo geboekt worden. “We hopen 2.500 mensen te mogen ontvangen, of toch minstens 2.000. Dit zal ongelooflijk veel deugd doen.” Hoe het moet met artiesten, valt af te wachten. “We richten ons in de eerste plaats op Belgen en Europeanen”, zegt Flamand. “Of er ook Amerikanen zullen mogen of kunnen komen, weten we nog niet. We weten wel dat Sting al bevestigd heeft voor woensdag 13 juli 2022, volgend jaar dus.”