Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël

VS blokkeren opnieuw verklaring Veiligheidsraad over Israël

VS blokkeren opnieuw verklaring Veiligheidsraad over Israël
Beeld EPA

De Verenigde Staten hebben vandaag een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld tussen Israël en de Palestijnen tegengehouden. 

en

De veertien andere landen in de raad zouden wel voor zijn geweest, in de hoop zo het geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnen in te dammen. Maandag blokkeerden de VS ook al een verklaring.

Een diplomaat van de VS zei anoniem tegen persbureau AFP dat ze tegen een gezamenlijke verklaring zijn, omdat “het niet zou helpen met het oplossen van het conflict”. De andere landen denken dat een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsraad wel kan helpen. De VS zijn een van de belangrijkste bondgenoten van Israël.

Wat er in de nieuwe conceptverklaring staat, is niet bekend. In de conceptverklaring van maandag zou onder meer hebben gestaan gestaan dat de VN Israël oproepen om een einde te maken aan het koloniseren van Palestijnse gebied.

Lees ook

Luchtraids op Gaza na raketten op Israël: waarom Hamas hoog spel speelt

De militaire tak van het Palestijnse Hamas en het Israëlische leger beschieten elkaar al dagen met raketten. In de Gazastrook zijn zeker 53 doden gevallen, onder wie veertien kinderen. In Israël zijn zes mensen omgekomen. Honderden mensen raakten gewond.

Speciaal gezant van de VN in het Midden-Oosten Tor Wennesland vreest dat het conflict kan uitlopen op een “volledige oorlog”. “De situatie is veel slechter geworden sinds maandag. Het geweld kan steeds erger worden.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten naar Israël reist om met de partijen te gaan praten. “Het belangrijkste is dat alle partijen stoppen met het geweld”, aldus de minister.