Direct naar artikelinhoud
OverzichtVakantie

Kan ik deze zomer op vakantie? Zal ik meer betalen? En waar kan ik daartoe? Dit moet u weten over uw reisplannen deze zomer

Kan ik deze zomer op vakantie? Zal ik meer betalen? En waar kan ik daartoe? Dit moet u weten over uw reisplannen deze zomer
Beeld Getty Images

Waar kan ik heen? Nu we zicht hebben op een zomer waarin er - onder voorbehoud - heel wat kan en heel wat mag, zitten we al met ons hoofd bij de zon. Touroperators zien de reissector stilaan heropleven en iedereen heeft er goede hoop op: de Belg zal reizen. Een overzicht van de mogelijkheden.

Zal ik deze zomer op vakantie kunnen?

Viroloog Steven Van Gucht liet vorige week optekenen eind juli op vakantie te gaan en premier Alexander De Croo (Open Vld) trok dinsdag een vat vol hoop open: “Ik twijfel er niet aan dat we deze zomer binnen Europa op reis zullen kunnen gaan”, sprak hij. Dat heeft alles te maken met de voortrazende vaccinatiecampagne in ons land én in populaire toeristische landen. Voor meer duidelijkheid wordt uitgekeken naar de Europese top eind mei. Daar zal een beslissing vallen over het ‘digitale groene certificaat’ waarmee reizigers die gevaccineerd werden, negatief testten of antilichamen hebben vrij doorheen Europa zouden kunnen reizen.

Niemand lijkt er dus nog aan te twijfelen dat een reis op een of andere manier veilig zal kunnen, alvast binnen Europa. Bij touroperators als TUI en Sunweb zien ze al het effect van dat optimisme: daar noteren ze intussen cijfers die ze sinds 2019 niet meer zagen.

Waar kan ik naartoe?

Veel hangt af van hoe de kleurcodes de komende tijd evolueren. Buitenlandse Zaken haalde de afgelopen dagen heel wat populaire vakantiebestemmingen uit code rood, wat wil zeggen dat wie terugreist van die bestemming niet in quarantaine moet. Het gaat vooral over eilanden, zoals de Balearen en de Canarische en Griekse eilanden. Enkel het toeristisch belangrijke Kreta kleurt nog rood, net als verschillende delen van Spanje, Frankrijk en Italië, al willen ze daar vanaf 15 mei het zomerseizoen heropstarten.

Die positieve signalen zorgen ervoor dat de goesting om opnieuw te reizen de laatste dagen toeneemt. In mei vliegt Brussels Airlines nog steeds aan een gemiddelde capaciteit van 25 à 30 procent (vooral bepaald door essentiële reizen naar het Afrikaanse continent), maar dat cijfer hopen ze tegen de zomer op te krikken naar 65 procent. Nog een eindje van het niveau van 2019, maar “de boekingen stijgen intussen elke week”, klinkt het bij Brussels Airlines. Deze maand werden al extra vluchten ingelegd naar Alicante, Ibiza, Kos en Rhodos en tussen vandaag en augustus worden 43 bestemmingen geleidelijk geopend met in juni onder meer Tsjechië, Kroatië, Italië en New York in de Verenigde Staten.

Het populaire Kreta is voorlopig nog een rode zone.Beeld Getty Images

Ook bij de touroperators stromen plots de boekingen binnen voor reizigers die de komende weken afreizen. “Bij de opening van het boekingsseizoen in november en december kozen de meeste reizigers uit zekerheid voor augustus en september, maar de laatste weken is er een inhaalbeweging voor de vroege zomer", vertelt Piet Demeyere van TUI opgetogen. “De vluchten voor het hemelvaart- en pinksterweekend geraken bijna volledig gevuld en we verwachten dat het hoogseizoen, ook op vlak van kleurcodes, er nog beter zal uitzien. Zo hopen we snel terug op Kreta, een van onze topbestemmingen, te kunnen vliegen. Intussen is Rhodos veruit de meest populaire bestemming.”

Wat reizen buíten Europa betreft, is de sector minder hoopvol. Piet Demeyere: “Voor de andere kant van de wereld ziet het er niet zo positief uit. Dat zorgt binnen Europa voor een grotere vraag en een kleiner aanbod. De typische familiehotels lopen snel vol. De laatkomers zullen ongelijk hebben.” Let wel: er zijn nog steeds landen die Belgen weren. Zo laat Portugal voor reizigers uit landen met een incidentie tussen de 150 en 500 coronagevallen per 100.000 inwoners enkel essentiële reizen toe. Voor ons land schommelt die vandaag rond 365.

Vanaf 9 juni ziet een vakantie in Center Parcs er opnieuw wat anders uit: dan mogen de subtropische zwembaden open.Beeld Mine Dalemans

Ook Belvilla, aanbieder van vakantiehuizen in Europa, ziet het aantal boekingen snel stijgen en steeds vaker zijn dat huizen in het buitenland, waar ook locals voor een verblijf in eigen land kiezen. Vooral grotere en meer luxueuze huizen zijn in trek. Voorlopig kiezen we het vaakst voor België, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk.

Wat zijn de opties als ik in België wil blijven?

Heel wat inwoners spelen op veilig en kiezen, net als vorig jaar, voor een vakantie binnen de landsgrenzen. Zo komen de boekingen bij Center Parcs stilaan op gang - al is er voor de zomer nog veel ruimte - en voor de maand mei geldt er zelfs nog een korting van 10 procent voor de zomervakanties. Wie toch liever naar het buitenland trekt, kan tot 21 dagen voor vertrek omboeken naar een vakantiepark over de grenzen. 

Voor de zomer zijn er aan de kust nog geen concrete vooruitzichten, maar voor het hemelvaartweekend schommelt de bezettingsgraad bij de toeristische verhuurkantoren tussen de 75 en 95 procent, afhankelijk van de badplaats. Dat zijn ongeveer 35 procent meer reservaties dan in mei 2019. 

Zal ik door corona méér betalen voor een reis?

Een veelgehoorde bezorgdheid, maar die is niet gegrond. Luchtvaartmaatschappijen en hoteliers werken altijd met vraag en aanbod, daar verandert corona weinig aan, zelfs al lag de reissector het laatste jaar grotendeels stil. “Wel zullen er wellicht geen lastminute-kortingen meer opduiken omdat verschillende hotels volgeboekt zullen zijn”, voegt Demeyere nog toe. Center Parcs verlaagde zelfs haar prijzen met “een paar tientallen procenten” omdat ze (nog tot 9 juni) hun zwembaden en horeca moesten sluiten. 

Goedkope vakanties zijn doorgaans te vinden in Mallorca, Benidorm en Corfu.

Wat als het virus toch nog roet in het eten gooit?

Het is nooit uitgesloten dat een land terugschakelt naar code rood, al hebben touroperators er gezien de vaccinatiecampagne er een goed oog in dat dat niet zal gebeuren. Wel weten ze dat reizigers zeker nu erg gesteld zijn op flexibiliteit. Zo kunnen reizigers bij TUI vier keer kosteloos omboeken, bij Brussels Airlines kan dat tot eind juli naar believen, nadien nog eenmalig. “Maar de toeristische bestemmingen doen er álles aan om de situatie zo veilig mogelijk te houden”, klinkt het bij TUI. “Het hoogseizoen is te belangrijk.”