Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielrennen

Evenepoel grijpt net naast het roze in eerste bergrit in de Giro

Evenepoel grijpt net naast het roze in eerste bergrit in de Giro
Beeld AFP

Remco Evenepoel heeft in de eerste bergrit in deze Giro net naast de roze trui gegrepen. Onze landgenoot pareerde de aanvallen van Bernal op de slotklim gezwind en werd vierde in de daguitslag. De etappezege was voor de Zwitser Gino Mäder.

Vandaag stond in de Giro de eerste bergrit op het menu, mét een aankomst boven. Op San Giacomo gingen we op zoek naar een opvolger voor Roger De Vlaeminck, die er in 1977 een etappe in Tirreno-Adriatico won. Wie hem niet zou opvolgen was Mikel Landa, gisteren uit koers geslagen door een ongelukkige val in de slotkilometers. Op San Giacomo lag bovendien ook de roze trui te wachten, want in principe was de slotklim te zwaar voor Alessandro De Marchi.

Over naar de koers dan. In twee schuifjes ontstond een vroege vlucht van acht. De Belg Jimmy Janssens, Dario Cataldo, Simone Ravanelli, Simon Guglielmi, Gino Mäder en Matej Mohoric kregen na veel vijven en zessen het gezelschap van Bauke Mollema en Geoffrey Bouchard. Het achttal reed nooit meer dan 5 minuten voorsprong bij elkaar.

De Forca di Gualdo, de eerste beklimming van de dag, inspireerde in het peloton niet tot aanvallen, maar na de top ontplofte de koers plots. INEOS Grenadiers - en dan vooral Ganna - reed het hele peloton aan flarden. Remco Evenepoel en de andere klassementsmannen waren alert, rozetruidrager De Marchi zakte daar al door het ijs.

In tegenstelling tot gisteren regende het in Italië vandaag weer pijpenstelen. Ciccone, Bardet en Bettiol profiteerden ervan om in de lange afdaling van de Forca di Presta weg te rijden bij de andere favorieten, maar zij werden nog voor de slotklim weer tot de orde geroepen. Voorin werd de kopgroep dan weer gehalveerd: Janssens verdween uit beeld, enkel Mollema, Mohoric, Mäder en Cataldo bleven over.

Mollema en co begonnen met een voorsprong van bijna 3 minuten aan de klim naar San Giacomo. Dat bleek voldoende voor de dagzege, al was het Gino Mäder die zich de sterkste voorin toonde. De Zwitser bleef als enige uit de groep der favorieten en bezorgde Bahrain Victorious zo een deugddoende zege na het uitvallen van Landa gisteren.

Bij de favorieten schudde Bernal meerdere keren aan de boom, maar de Colombiaan kreeg steeds een sterke Remco Evenepoel op het wiel. Evenepoel leek op weg naar het roze, maar moest de leiderstrui voor 11 seconden aan de Hongaar Attila Valter laten.