Direct naar artikelinhoud
NieuwsKunst

Picasso-schilderij in New York geveild voor 85 miljoen euro

'Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)' van Pablo Picasso.Beeld AFP

Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.

en

Geïnteresseerde verzamelaars boden bijna twintig minuten lang op het schilderij. Veilinghuis Christie’s verwachtte van tevoren dat het werk zo’n 46 miljoen euro op zou leveren. Door commissies en andere kosten kwam het totaalbedrag op 103,4 miljoen dollar (85,6 miljoen euro) uit.

Het gaat om het schilderij getiteld Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse) (Vrouw gezeten bij een raam (Marie-Thérèse)). Picasso schilderde het canvas met daarop zijn toenmalige muze Marie-Thérèse Walter in 1932. Net als op Le Rêve (De Droom), een ander doek waarop Walter is afgebeeld, heeft Picasso haar geschilderd in overwegend lichte en heldere kleuren.

Walter (1909-1977) was van 1927 tot 1935 de geliefde van Picasso. Toen de twee elkaar ontmoetten, was de Française nog maar 17 jaar oud en woonde Picasso nog samen met zijn eerste vrouw, Olga Kokhlova. De twee kregen samen een dochter, Maya Widmaier Picasso, maar Picasso verliet Walter uiteindelijk voor zijn nieuwe model en geliefde Dora Maar.

Een onlineveiling van zo’n 200 werken van Picasso leverde vorig jaar nog bijna 5,5 miljoen euro op. Toen was een grote vaas het pronkstuk, die leverde bijna een half miljoen euro op.

Picasso overleed in 1973 op 91-jarige leeftijd in Frankrijk. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste kunstenaars van de vorige eeuw.