Theo De Metzeler aan de ANPR-camera voor zijn huis aan de Geraardsbergsestraat © emd

En plots staat er een ANPR-camera voor je deur: “Nu zijn we onze parkeerplaats kwijt”

Galmaarden -

Sinds kort staat er een ANPR-camera voor automatische nummerplaatherkenning langs de Geraardsbergsestraat in Galmaarden. “Plots, zonder enige verwittiging… Wij verliezen als enige onze parkeerruimte vooraan”, zeggen Sonia Taelemans en Theo De Metzeler.

Elke Meert

Eind 2018 al zette de Galmaardse gemeenteraad het licht op groen voor het gebruik van slimme camera’s op haar grondgebied. Zo kwam er onder meer eind vorig jaar op de Geraardsbergsestraat een ANPR-camera met het oog op het verhogen van de veiligheid van de inwoners.

“Niet eerlijk”

“Plots werd onze oprit opengelegd zonder dat we wisten waarvoor”, zegt Sonia Taelemans. “Ik was alleen thuis en heb de werkmannen aangesproken. De paal werd uiteindelijk nog iets verplaatst, maar plots kwam daar nog die kast voor. Bovendien staat op alle plannen dat de installatie aan huisnummer 126, hiernaast, zou moeten gekomen zijn. Ik begrijp dat niemand zoiets voor zijn deur wil, maar het is niet eerlijk dat alleen wij onze parkeerplaats verliezen.”

Taelemans en haar man Theo De Metzeler voelen zich in de steek gelaten. “Er zou een nieuw overleg zijn geweest met de burgemeester en politie, maar eerst bleek er - onterecht - geen hinder voor de bewoners en nadien geen budget. Het is toch niet zoveel moeite om de kast iets verder aan een weide te plaatsen, waar niemand er last van heeft, of vlak tegen de paal? We vragen ons ook af of het niet deels op onze eigendom staat.”

Scheidingslijn

Burgemeester Patrick Decat (CD&V) bevestigt de slechte communicatie. “De inwoners hadden vooraf moeten worden ingelicht, maar het is wel een beslissing van het college in samenspraak met de politie”, zegt hij. “De kast stond in eerste instantie op de scheidingslijn van de twee percelen en de paal rechts, maar nadat de bewoonster onze diensten had gebeld en we ter plaatse gingen werd beslist om het om te draaien. Achteraf bleken ze hier ook niet mee akkoord.”

“De kostprijs om het te verplaatsen is gewoonweg te hoog. Bovendien hebben we bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) advies ingewonnen en volgens hen mag er geen extra toegang zijn naar het perceel vanop het openbaar domein. Ik begrijp de frustratie van de bewoners, zeker gezien omwonenden wel parking voor de deur hebben, maar voorlopig zit het dossier vast. Als er een betaalbare oplossing is, zullen we daar zeker op ingaan.”