Vaccinatie in Limburg op recordtempo: eind mei is helft van volwassenen gevaccineerd

Hasselt -

40 procent van de Limburgse 18-plussers kreeg al een coronavaccin. Volgende week worden er in onze provincie een recordaantal van 79.230 prikken gezet. Tegen eind deze maand zal de helft van de Limburgers ouder dan 18 jaar gevaccineerd zijn.

Koen Snoekx

VANDAAG: 40 procentOp dit moment hebben 286.624 Limburgers een vaccin in de bovenarm gekregen. Daarmee is 40 procent van de 718.677 Limburgers ouder dan 18 jaar ingeënt. Bijna twee derde van de gevaccineerde Limburgers (183.572 in totaal) is ouder dan 65 jaar. De overige 103.052 zitten in de leeftijdscategorie 19-65 jaar. Zij kregen al een vaccin omdat ze tot de prioritaire groepen behoren. Dat gaat voornamelijk over personeel dat actief is in een ziekenhuis of in de zorg, maar ook om risicopatiënten of andere prioritaire groepen zoals politie, brandweer of vrijwilligers in de vaccinatiecentra.

Er zijn momenteel iets meer vrouwen (57 procent) dan mannen (43 procent) ingeënt, vooral omdat er veel meer vrouwen actief zijn in de zorg en omdat er meer vrouwen tot de leeftijdscategorie van 65-plussers behoren.

Het gros van de ingeënte Limburgers kreeg het Pfizer-vaccin (180.724), gevolgd door AstraZeneca (89.560). Een minderheid kreeg het vaccin van Moderna (18.239) en Johnson & Johnson (1.348).

LEES OOK. Gouverneur: “Voor eerst sinds lang dalen alle coronacijfers, maar toestand blijft broos”

EIND MEI: 50 procentVolgende week krijgt de vaccinatiecampagne een forse boost. In de week van 17 mei zullen er in Vlaanderen voor het eerst meer dan een half miljoen vaccins op weekbasis toegediend worden. Voor Limburg liggen er voor volgende week een recordaantal van 79.230 vaccins klaar (zie grafiek). Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als afgelopen week waarin er slechts 33.780 vaccins beschikbaar waren. Afgelopen week werden er ook vooral tweede dosissen toegediend. Volgende week daarentegen zijn twee op de drie vaccinaties eerste dosissen, waardoor de vaccinatiecampagne opnieuw een grote stap vooruit kan zetten.

Tegen eind mei zal op die manier al de helft van de Limburgse 18-plussers (gedeeltelijk) beschermd zijn tegen het coronavirus. Tegelijk gaat de vaccinatiecampagne volgende week een nieuwe fase in. Voor het eerst zullen er ook volop uitnodigingen in de bus vallen bij het brede publiek, dus mensen die jonger zijn dan 65 jaar en geen onderliggende aandoening hebben. “De timing kan wel lichtjes verschillen per vaccinatiecentrum”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar we verwachten toch dat in de week van 24 mei, en anders zeker in de week van 31 mei, ook mensen jonger dan 65 jaar hun vaccin zullen krijgen.”

11 JULI: 100 procentIn juni komt de vaccinatiecampagne dan echt op kruissnelheid en zullen er in Vlaanderen elke week tussen 750.000 en 800.000 vaccins beschikbaar zijn. Dat betekent dat er in Limburg dan wekelijks ruim 100.000 vaccins geprikt kunnen worden. De opzet blijft om tegen 11 juli alle Vlamingen ouder dan 18 jaar minstens één keer ingeënt te hebben.

Tijdens het afgelopen Hemelvaartsweekend werd er nog een nieuwe deadline geprikt. Zo heeft Vlaanderen de ambitie om tegen midden augustus alle 18-plussers twee dosissen toegediend te hebben. Om die deadline te halen, werd woensdag beslist om het tijdsinterval tussen de eerste en tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin terug te brengen van twaalf naar acht weken. “Op die manier kunnen we onze vaccinatiecampagne met twee weken versnellen en zijn de mensen beter beschermd als er tegen het einde van de zomer weer meer evenementen mogelijk zijn”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Opgelet wel: die kortere tijdspanne voor het AstraZeneca-vaccin geldt wel pas voor de uitnodigingen die verstuurd zijn vanaf 13 mei. Wie al één prik van het AstraZeneca-vaccin kreeg of wie thuis nog een uitnodiging heeft liggen voor zijn eerste dosis, zal dus nog altijd twaalf weken moeten wachten op zijn tweede dosis. “Deze tweede prikken vervroegen zal niet mogelijk zijn omdat dit voor organisatorische problemen zorgt in de vaccinatiecentra”, zegt Joris Moonens.

LEES OOK. Na het geknoei in Diest en Sint-Truiden: wie controleert wie in vaccinatiecentra?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer