Direct naar artikelinhoud
NieuwsFraude

Massale energiefraude: luchtbeelden verraden 5.000 eigenaars van niet-aangegeven zonnepanelen

Sinds de subsidies voor zonnepanelen een duik namen, wordt er meer fraude gedetecteerd.Beeld BELGA

Distributienetbeheerder Fluvius heeft met behulp van luchtbeelden meer dan 5.000 installaties van zonnepanelen ontdekt die niet waren aangegeven. Daarnaast werd ook voor miljoenen euro's aan fraude met groenestroomcertificaten opgespoord. Dat blijkt volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) uit het jaarrapport energiefraude.

en

Wie een kleine installatie van zonnepanelen bezit, moet dat aangeven en betaalt sinds 2015 een ‘prosumententarief’, een vergoeding voor het gebruik van het energienet. Met behulp van luchtbeelden en beeldherkenningssoftware kwam Fluvius vorig jaar zo meer dan 5.000 installaties op het spoor. Dat schrijft VRT NWS.

Meer dan 3.500 van die installaties zijn intussen wel aangemeld, voor de overige wordt er een dossier opgesteld. In totaal kon er voor 2,6 miljoen euro aan achterstallig prosumententarief worden gevorderd.

Een tweede soort fraudezaken gaat over de financiële steun die eigenaars van grote installaties krijgen voor de zonne-energie die zij produceren. De aanvangsdatum van de installatie bepaalt de omvang van de steun en dat bedrag neemt af met de tijd. Door de ‘leeftijd’ van de installaties aan te passen, bijvoorbeeld door facturen te wijzigen, kan een eigenaar meer steun genieten. 

Voor zulke zaken maakte Fluvius vorig jaar 232 dossiers op. Hierbij werd voor 5 miljoen euro aan onterechte steun teruggevorderd.

De netbeheerders kregen van Vlaanderen de taak om energiefraude actief op te sporen. Het jaarrapport energiefraude maakt de balans op voor 2020 en licht de resultaten van de voorbije jaren toe. Uit de resultaten blijkt dat de meeste fraude werd vastgesteld met groenestroomcertificaten, vooral door bedrijven. In 2020 werden voor meer dan 5 miljoen euro dossiers geïdentificeerd. Dat gaat van het vervalsen van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen. De verschillende vormen van energiefraude waren in 2020 goed voor 8,5 miljoen euro aan terugvorderbare bedragen.

“Een decennium geleden waren zonnepanelen hét hebbeding van Vlaanderen. Wie zonnepanelen installeerde, kreeg daar stevige subsidies voor. In 2010 was één groenestroomcertificaat per duizend kWh 350 euro waard. Sinds die subsidies een stevige duik namen wordt regelmatig fraude gedetecteerd. Samen met netbeheerder Fluvius sporen we fraude op en brengen we fraudeurs voor de rechtbank”, zegt minister Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Trage opsporing

De recuperatie van alle terugvorderingen uit 2017 en 2018 is volgens de minister goed verlopen. Hiervan werd ondertussen ongeveer 76 procent effectief gerecupereerd. In totaal is Fluvius nog bezig met het terugvorderen van 18 miljoen euro uit fraude met certificaten voor de jaren 2019 en 2020. De terugvorderingen verlopen niet altijd zoals Fluvius en de minister zouden willen. Het gaat vaak om bedrijfsinstallaties met bedragen die oplopen tot miljoenen euro’s. Dergelijke bedragen leiden steevast tot juridische procedures.

In 2020 werden er 37 nieuwe dossiers opgestart in het kader van een burgerlijke terugvordering voor de rechtbank van eerste aanleg en liepen er 12 strafklachten. Daarbij zijn meer dan 400 installaties betrokken.