Zonnepanelen niet aangegeven? Fraudeurs worden opgespoord met luchtbeelden

 ©  pdv

Bron: BELGA

Distributienetbeheerder Fluvius heeft het voorbije jaar 5.300 installaties van zonnepanelen opgespoord die niet aangegeven waren. Dat deden ze aan de hand van luchtbeelden. Ook konden zij andere vormen van energiefraude vaststellen. Alles samen goed voor zo’n 18 miljoen euro.

De netbeheerders kregen van Vlaanderen de taak om energiefraude actief op te sporen. In geval van energiefraude kan de toekenning van groenestroomcertificaten en steun worden stopgezet en onrechtmatig verkregen voordeel teruggevorderd. Het jaarrapport energiefraude van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir maakt de balans op voor 2020 en licht de resultaten van de voorbije jaren toe. Uit de resultaten blijkt dat de meeste fraude werd vastgesteld met groenestroomcertificaten. In 2020 werden voor meer dan 5 miljoen euro dossiers geïdentificeerd. Dat kan gaan van het vervalsen van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen.

Naast de fraude met groenestroomcertificaten kon Fluvius ook ruim 5.000 installaties opsporen die niet werden aangegeven. Dat meldt VRT NWS. Die informatie werd opgespoord met behulp van luchtbeelden waarop installaties werden gedetecteerd. Ondertussen zijn meer dan 3.500 van die installaties wel aangemeld. Er werd 2,6 miljoen euro aan achterstallig prosumententarief gevorderd.

Recuperatie

“Een decennium geleden waren zonnepanelen hét hebbeding van Vlaanderen. Wie zonnepanelen installeerde, kreeg daar stevige subsidies voor. In 2010 was één groenestroomcertificaat per duizend kWh 350 euro waard. Sinds die subsidies een stevige duik namen wordt regelmatig fraude gedetecteerd. Dat kan gaan van het vervalsen van keuringsverslagen tot het antidateren van facturen. Samen met netbeheerder Fluvius sporen we fraude op en brengen we fraudeurs voor de rechtbank”, zegt minister Demir.

De recuperatie van alle terugvorderingen uit 2017 en 2018 is volgens de minister goed verlopen. Hiervan werd ondertussen ongeveer 76% effectief gerecupereerd. In totaal is Fluvius nog bezig met het terugvorderen van 18 miljoen euro uit fraude met certificaten voor de jaren 2019 en 2020. De terugvorderingen verlopen niet altijd zo snel als Fluvius en de minister zouden willen. Het gaat vaak om bedrijfsinstallaties die oplopen tot de miljoenen euro’s. Dergelijke bedragen leiden steevast tot juridische procedures. In 2020 werden er 37 nieuwe dossiers opgestart in het kader van een burgerlijke terugvordering voor de rechtbank van eerste aanleg en liepen er 12 strafklachten. Daarbij zijn meer dan 400 installaties betrokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen