Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël-Palestina

Zwaarste Israëlische luchtaanvallen tot nu toe op Gaza: dit is de balans van een nieuwe nacht geweld

Zwaarste Israëlische luchtaanvallen tot nu toe op Gaza: dit is de balans van een nieuwe nacht geweld
Beeld REUTERS

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht bij de zwaarste luchtaanvallen tot nu toe tunnels bestookt van Hamas in Gaza. Tegelijkertijd namen grondtroepen langs de grens op grote schaal Palestijnse doelwitten onder vuur met artillerie en tanks.

“Ik heb gezegd dat wij Hamas een zware prijs zouden laten betalen”, zei de Israëlische premier Netanyahu terwijl het dodental aan beide kanten opliep. “En dat zijn wij aan het doen.” Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza zijn sinds het geweld maandag losbrak 830 Palestijnen gewond geraakt en 119 gedood bij de Israëlische aanvallen, onder wie 31 kinderen. In Israël is het dodental opgelopen tot negen. 

Egyptische onderhandelaars probeerden ondertussen in Israël een wapenstilstand te bereiken. Volgens een voormalige Hamas-leider heeft de beweging een voorstel afgewezen voor een kort bestand van drie uur om een definitief staakt het vuren mogelijk te maken.

Alle bemiddelingspogingen om tot een bestand in de Gazastrook te komen, werden door Israël afgewezen, zegt ook een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten. Volgens de Egyptische bron wil Israël eerst militaire capaciteit van Hamas en andere organisatie in de Gazastrook vernietigen en enkele door Israël gezochte hoge Hamas-leden als doelwit nemen. Pas daarna zou het land bereid zijn om terug te keren naar de onderhandelingstafel om over een staakt-het-vuren te praten.

 Behalve Egypte zouden ook Qatar en de VN betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Een Palestijnse jongen vlucht met zijn broertje voor een Israëlische luchtaanval.Beeld REUTERS

Volgens het Israëlische leger namen aan de luchtaanvallen op de tunnels zo’n 160 gevechtsvliegtuigen deel. Doelwit was een netwerk van tunnels in het noorden van Gaza die volgens het leger onder andere wordt gebruikt door Hamas-strijders om zich te verplaatsen, te schuilen en om raketten aan te voeren. “Wij hebben vele kilometers van het tunnelnetwerk vernietigd”, claimde de luchtmacht vandaag op Twitter. 

Lees ook

Waarom het geweld in Israël deze keer anders is dan anders

Ook andere doelwitten van Hamas en Islamitische Jihad werden zwaar onder vuur genomen. Israël zegt dat in de afgelopen vijf dagen tussen de tachtig en negentig strijders van Hamas en andere Palestijnse groepen zijn gedood.

Ashkelon en Ashdod bestookt

Bij de luchtactie, die zo’n veertig minuten duurde, werden naar schatting 450 raketten afgevuurd op 150 doelwitten. Meer dan vijfhonderd artillerie-en tankgranaten werden afgeschoten door soldaten langs de grens. Een militaire woordvoerder ontkende opnieuw eerdere berichten, onder andere van het leger zelf, dat grondtroepen donderdag Gaza waren binnengetrokken voor een grondoperatie.

Ondanks de zware Israëlische luchtaanvallen, slaagden de Palestijnen er vrijdag opnieuw in tientallen raketten af te vuren op steden in Israël. Onder andere Ashkelon en Ashdod werden bestookt met raketten. Een man raakte gewond. Volgens Israël werden donderdagnacht 220 Palestijnse raketten afgevuurd.

De meeste werden, net als de afgelopen dagen, onderschept door het raketafweersysteem IJzeren Koepel. Sinds Hamas maandag Jeruzalem onder vuur nam, zijn volgens Israël zo’n tweeduizend Palestijnse raketten vanuit Gaza afgevuurd.

Ashkelon en Ashdod bestookt
Beeld AFP