Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraël-Palestina

10 Palestijnen gedood door Israëlisch vuur, Netanyahu waarschuwt dat bombardementen nog niet voorbij zijn

Een Palestijnse manifestant gooit met stenen tijdens een confrontatie met Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever.Beeld EPA

Sinds vrijdagochtend zijn op de Westelijke Jordaanoever 10 Palestijnen gedood bij confrontaties met het Israëlische leger. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Israëlisch premier Benjamin Netanyahu waarschuwt dat de bombardementen op de Gazastrook nog niet meteen worden stopgezet.

“Ik heb gezegd dat we Hamas en andere terroristische organisaties ernstige klappen zouden toebrengen. Ze betalen en zullen duur blijven betalen. Het is nog niet voorbij”, zei Netanyahu vrijdag na een bijeenkomst op het ministerie van Defensie.

Netanyahu voegde eraan toe dat het tunnelsysteem in Gaza “zwaar geraakt” werd. “Hamas dacht dat het zich daar kon verbergen”, aldus de Israëlische premier. Eerder op vrijdag zei het Israëlische leger dat “vele kilometers” van het tunnelsysteem werden beschadigd.

Het tunnelnetwerk wordt gebruikt om goederen en mensen in en uit de Gazastrook te transporteren. Israël heeft voor de Palestijnse enclave namelijk strikte beperkingen ingevoerd, omdat het gebied geregeerd wordt door Hamas, een groepering die door Israël als terroristisch wordt beschouwd. 

Manifestanten

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden is sinds maandag weer geëscaleerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid op de Gazastrook zijn sinds het begin van het conflict 109 mensen gedood en 621 anderen verwond. Israël zegt dat de beschietingen vanuit Gaza acht mensen hebben gedood.

Ook in andere gebieden is het onrustig. Zo vielen vrijdag een dode en een gewonde nadat tientallen Libanese en Palestijnse manifestanten erin geslaagd waren in Zuid-Libanon de grens met Israël over te steken. Daarop opende het Israëlische leger het vuur. Twee manifestanten raakten gewond, een van hen overleed later in het ziekenhuis. Het gaat om een 21-jarige man.

Twitter bericht wordt geladen...