Politie laat feestende demonstranten begaan in Ter Kamerenbos

Ook al werd La Boum Test officieel afgelast, het was zaterdag toch weer druk in het Ter Kamerenbos. Maar dit keer heeft de politie laten begaan. Er was dan ook minder volk en de sfeer was gemoedelijker.

Filip Rogiers

In het Ter Kamerenbos zouden zaterdag twee manifestaties plaatsvinden. De eerste was de Walk for Freedom. De deelnemers van die wandeling vinden de coronamaatregelen overdreven en ondemocratisch. Volgens hen is de strijd tegen covid een alibi voor vrijheidsberoving door de staat. Ze vragen politici om de pandemiewet, de juridische basis voor de vele maatregelen, te verwerpen.

Rond 14 uur begonnen enkele honderden demonstranten aan hun rondje in Ter Kamerenbos. Een uurtje later waren ze weer bij het startpunt en begonnen ze te feesten. De politie greep op geen enkel moment in en leek ook amper aanwezig.

‘Het is een beetje Gentse Feesten in Brussel’, zei een kinesiste uit een WZC in de buurt van Gent. ‘Geen virusontkenner, maar er zijn meer doden gevallen in woonzorgcentra door gebrek aan handen dan door covid. In de eerste lockdown stond het water aan de lippen. Personeel viel uit met corona, waardoor er nog minder zorg was. Ik heb weet van woonzorgcentra waar mensen gestorven zijn van honger en dorst.’

‘Met bus zonder mondmaskers’

Sommigen betreurden de matige opkomst. ‘Zoals Tobback ooit zei: revolutie, behalve als het regent’, zei een deelneemster. ‘Voor La Boum kwam er meer volk, maar dat was dan ook een feest en geen protestactie.’

‘We komen uit Izegem’, zei muzikant Bert Descamps. ‘We hebben een busmaatschappij gezocht die het oké vond dat we geen mondmaskers droegen. Dat is gelukt. Ze hebben plexiglas tussen ons en de chauffeur gezet.’

‘Ik verloor vrienden omdat ik me niet laat vaccineren en het beleid maar een alibi vind om controle over de mensen te krijgen. Ik heb gelukkig ook vrienden gewonnen.’

Rond 17 uur liet de regen het protest uitdoven en keerden de meesten naar huis.

 ©  Kristof Vadino

 ©  filip rogiers

De tweede manifestatie zou om 16 uur La Boum Test worden. Maar gisteren werd het afgelast door de organisatoren. ‘We geven op... we gooien de handdoek in de ring ten aanzien van zo veel onbegrip en haat na alles wat we voor de zaak hebben opgeofferd. (...) Het is gedaan met L’ABÎME, lang leve LA BOUM !’, schreef het collectief.

 ©  filip rogiers

Nadat zowel het fake-festival La Boum op 1 april en La Boum 2, een evenement van het L’abîme team om op 1 mei te protesteren tegen de geldende coronamaatregelen, eindigden in urenlange confrontaties met de politie, kondigde L’abîme wat later het zogenaamde testevenement La Boum Test aan. De organisatie achter het event diende een aanvraag in voor een toelating, maar kreeg nul op het rekest van de stad Brussel en de Brusselse politie. ‘Het evenement voldoet niet aan de voorwaarden’, klonk het daar.

Walk for Freedom distantieert zich wat van La Boum. ‘La Boum, dat is voor de jeugd’, zo hoorde onze reporter van grootvader Leo Van den Eeden. Het publiek van de Walk for Freedom leek inderdaad ouder te zijn.

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  filip rogiers

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  kristof vadino

 ©  Kristof vadino