De Roover: “We zullen niet langer vrijbuiter kunnen spelen achter de rug van Uncle Sam”

“Al onze instellingen” zouden terughoudendheid aan de dag moeten leggen bij de beoordeling van een kiesproces in een ander land. Dat heeft N-VA-fractieleider Peter De Roover donderdag verklaard in de Kamer tijdens een vragenreeks over het beleid van VS-president Donald Trump. De Roover schoof enkele maatregelen naar voren die een impact hebben op onze samenleving. Trumps omstreden visumingrepen ontbraken daarbij opvallend genoeg.

De plenaire Kamer was donderdagnamiddag het toneel van een pittige woordenwisseling tussen De Roover en zijn collega bij Ecolo-Groen, Kristof Calvo. Die nam de gelegenheid te baat om de houding van N-VA ten opzichte van de Amerikaanse president aan de kaak te stellen. Het zat hem vooral hoog dat N-VA-regeringsleden hadden opgeroepen niet te hysterisch te reageren op het inreisverbod, of het in zijn context te plaatsen.

“Jullie voorzitter Bart De Wever heeft de meest lelijke dingen gezegd over Angela Merkel, maar als de Verenigde Staten mensen weigert op basis van hun naam of afkomst, dan komt er geen reactie”, laakte Calvo. “Zulke dingen moet u niet in zijn context plaatsen, maar veroordelen”. En premier Charles Michel riep het groene Kamerlid op “de stem van België in Europa niet te laten bepalen door N-VA”.

“Het zou passend zijn om aan te dringen op correcte terughoudendheid bij de beoordeling van het resultaat van een democratisch proces”, reageerde De Roover. Dat mag worden verwacht van “al onze instellingen”, klonk het richting koning Filip, die dinsdag tijdens zijn toespraak voor de gestelde lichamen de Brexit en de verkiezing van Trump op de korrel nam. Premier Michel bevestigde overigens dat hijzelf de politieke dekking voor de speech heeft gegeven en dat over de tekst, zoals gebruikelijk, niet voorafgaandelijk was gediscussieerd binnen de regering.

“Respect voor de soevereiniteit van een land is de bouwsteen van de internationale orde”, ging De Roover voort. Voor hem geldt de vraag wat de impact is van de maatregelen van Trump op onze samenleving. Hij citeerde er twee. Zo maakt hij zich ongerust over het handelsbeleid en ziet hij gevolgen op het vlak van Defensie. “We zullen niet langer vrijbuiter kunnen spelen achter de rug van Uncle Sam”.

Opvallend genoeg citeerde hij de inreismaatregelen niet. Ondertussen is duidelijk dat die gevolgen hebben voor Belgen. Twee bekende taekwondoka’s die tot de wereldtop behoren, mogen immers de Verenigde Staten niet binnen om aan een tornooi deel te nemen. Het was ook Calvo niet ontgaan. “U rept met geen woord over maatregelen die haaks staan op onze normen en waarden”, zei Calvo. Hij kondigde aan dat zijn fractie een resolutie zal indienen om met alle partijen het inreisverbod te veroordelen.

“Die resolutie zal ongetwijfeld op de Atlantische Oceaan golven doen overslaan”, reageerde De Roover schamper in zijn repliek. Daar verwees hij impliciet wel naar de aangescherpe visumregels. Zo toonde de N-VA’er zich tevreden dat ons land diplomatiek optreedt wanneer Belgen worden getroffen door maatregelen. “Dat spreekt nogal voor zich en dat denk ik ook dat de correcte houding is die de regering in die concrete gevallen moet en kan aannemen”, luidde het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen