Duizenden pro-Palestijnse betogers in Brussel, Parijs en vele andere steden

Protest in Brussel. ©  REUTERS

Op een demonstratie tegen de escalatie van het geweld in Israël zijn zaterdagnamiddag aan het Albertinaplein in Brussel duizenden mensen afgekomen. Ook in andere steden in Europa werd er betoogd.

belga
Bron: BELGA

Net als het coronaprotest in Ter Kamerenbos dat ongeveer gelijktijdig bezig was, verliep ook deze demonstratie zonder noemenswaardige incidenten of tussenkomst van de politie.

Volgens een telling van de politie waren 3.000 betogers aanwezig, maar een felle regenbui stuurde heel wat betogers voortijdig naar huis. De aanwezigen riepen slogans voor de bevrijding van het Palestijnse volk en tegen de Israëlische bezetting.

De manifestatie op het Albertinaplein was georganiseerd door de Association belgo-palestinienne (ABP), het Palestijns Democratisch Forum in Europa, het Forum démocratique palestinien en Europe, Palestina Solidariteit, het Platform Charleroi Palestine, het Rassemblement des démocrates arabes en Belgique en de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB). De deelnemers eisen dat Israël stopt met bombarderen, maar ook dat er een einde komt aan de bezetting en het isolement van de Palestijnse gebieden.

Ze klagen ook aan dat de voorbije maanden steeds meer Palestijnen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever uit hun woningen zijn gezet, of hun woningen vernield hebben gezien, en dat midden in de coronapandemie.

‘Genoeg gedialogeerd’

‘Dit is duidelijk een politiek van apartheid, en talloze Palestijnse, Israëlische en internationale mensenrechtenorganisaties hebben dat de voorbije jaren ook al herhaaldelijk gezegd’, klinkt het bij de betogers. ‘België, de EU en de hele internationale gemeenschap moeten hiertegen optreden en de Israëlische overheid verantwoordelijk stellen.’

Andere betogers spreken over een koloniale bezetting en klagen ook de terughoudendheid van de internationele gemeenschap aan: ‘Genoeg gedialogeerd, er moet opgetreden worden tegen de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die Israël begaat. Er moeten sancties opgelegd worden, en er moet een boycot komen van Israëlische producten en bedrijven.’

Betogers beklommen zowel de standbeelden van koning Albert I en koningin Elisabeth als de gebouwen van de koninklijke bibliotheek, en zwaaiden met tientallen Palestijnse vlaggen. Enkelen staken vuurwerk af maar incidenten deden zich niet voor.

Waterkanon in Parijs

Ook in andere steden was er protest. Zo werd in Parijs het verbod op samenkomsten genegeerd. Er werden 2.500 tot 3.500 demonstranten geteld en het kwam tot een confrontatie met de politie. Die zette het waterkanon en traangas in, betogers gooiden met projectielen. Eén ordehandhaver geraakte gewond geraakt en moest naar het ziekenhuis, aldus de krant Le Parisien. Om 19.00 uur had de politie al 44 mensen opgepakt.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in heel Frankrijk 22.000 manifestanten.

In Madrid, Londen, Genève, Berlijn, Hamburg en Den Haag kwamen eveneens duizenden mensen op straat. Ook in Irak en Tunesië betuigden betogers hun steun aan de Palestijnen.