Direct naar artikelinhoud
Nieuws

▶ Het Vlaamse vaccinatieplan gaat een nieuwe fase in: ‘Alle volwassenen tegen midden augustus volledig ingeënt, één prik moet volstaan voor vaccinatiepaspoort’

▶ Het Vlaamse vaccinatieplan gaat een nieuwe fase in: ‘Alle volwassenen tegen midden augustus volledig ingeënt, één prik moet volstaan voor vaccinatiepaspoort’
Beeld BELGA

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft deze middag in VTM Nieuws verklaard dat één prik moet volstaan voor het zogenaamde ‘coronapaspoort’ te kunnen krijgen. Ook wil hij tegen midden augustus elke volwassen Vlaming volledig gevaccineerd hebben.

Video. ‘Alle volwassen tegen midden augustus volledig ingeënt’

Video wordt geladen...

Beke is hoopvol over de vaccinatiecampagne en de geplande versoepelingen. “Honderd procent gerust zijn we niet. Er zijn drie factoren van onzekerheid, zoals de varianten maar ook het gedrag van de mensen. Ik kan alleen maar vragen aan de mensen: ‘houdt u aan de regels’. Daarnaast zijn er ook de leveringen van vaccinaties.”

“Daar tegenover staat dat de ziekenhuizen terug zuurstof krijgen dankzij de cijfers die de goede kant opgaan. We zijn voorzichtig en tegelijk ambitieus. De belangrijkste sleutel is de vaccinatiecampagne”, klinkt het.

Nieuwe fase vaccinatiecampagne

Vlaanderen begint volgende week aan een nieuwe fase van de vaccinatiecampagne. Dan zullen de eerste uitnodigingen verstuurd worden voor het brede publiek. Beke had eerder 23 mei (Pinksteren) geprikt als startdatum voor het uitnodigen van de brede bevolking. Die groep omvat iedereen die jonger is dan 65 jaar en geen onderliggende aandoeningen heeft.

“Rond Pinksteren zullen we de helft van de Vlamingen gevaccineerd hebben. We zitten nu bij de absolute top qua vaccinatiegraad bij 65-plussers. Niemand had dat durven denken of dromen.”

Over de plannen van Pukkelpop om dit jaar door te gaan op volledige capaciteit, vroeg Beke om voorzichtigheid aan de dag te leggen. “Daarvoor zijn een aantal modaliteiten nodig zoals dat certificaat. een zaak is duidelijk: wie wil deelnemen, moet aantonen dat hij gevaccineerd is of een negatieve test voorleggen.” 

We moeten aan de slag kunnen gaan met één vaccinatie

Beke hoopt dat het coronapaspoort tegen begin juni operationeel zal zijn en zei ook dat één prik zal volstaan om dat te kunnen krijgen. “Een prik biedt al bescherming om geen zware symptomen te hebben en dat is toch de bedoeling. We moeten aan de slag kunnen gaan met één vaccinatie. Dat zou de zaken vergemakkelijken”, zei Beke die wil dat tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen minstens één prik zullen gekregen hebben. Tot slot zei Beke ook nog dat hij tegen midden augustus iedere volwassen Vlaming wil gevaccineerd hebben.