Maggie De Block: “Overleden schoonzoon doet je alles relativeren”

© Photo News

Na maandenlange kritiek op de extra besparingen op de zorg slaat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vrijdag terug, in een interview met De Tijd en Het Laatste Nieuws. “Het moet gedaan zijn met de framing dat ik geneesmiddelen fors duurder maak”, klinkt het. Ze reageert ook voor het eerst op het overlijden van haar schoonzoon.

gjs

De Block berekende dat door enkele beleidsmaatregelen, zoals duurdere antibiotica en neussprays, de totale patiëntenfactuur tegen 2018 met 62 miljoen euro toeneemt. Maar door andere maatregelen, die vooral betrekking hebben op geneesmiddelen, dalen de totale kosten dan weer met meer dan 71 miljoen euro. “Aan het einde van de rit betaalt de patiënt dus 9 miljoen euro minder.”

Haar stelling wordt volgens De Block bevestigd door de jongste inflatiecijfers. Daaruit blijkt dat geneesmiddelen in een jaar tijd 0,37 procent goedkoper zijn geworden. “Met deze cijfers kan ik zwart op wit mijn gelijk bewijzen”, zegt ze.

Besparen

Bij de begrotingscontrole in oktober werd beslist 200 miljoen euro extra te besparen op zorg. Dat leidde tot kritiek op De Block, die er altijd is op blijven hameren dat de patiënt zo veel mogelijk werd gespaard. “Het geld werd vooral bij artsen en ziekenhuizen gehaald.”

De Blocks nieuwe offensief komt er op het moment dat peilingen uitwijzen dat ze niet langer de populairste politica van het land is. Daar zit ze naar eigen zeggen niet mee in. “Op het einde van de rit tellen de resultaten”, vindt ze.

Schoonzoon

Naast de kritiek van de voorbije weken, kreeg De Block nog slecht nieuws. De man van haar dochter Julie, Koen Thomas, overleed op 34-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens de basketbaltraining.

“Een drama als dat helpt je alles te relativeren”, zegt De Block. “Het is een uppercut. Op dat moment telt het niet dat je arts bent of minister van Volksgezondheid. Als je kind een onmetelijk verdriet heeft, moet je er vooral als mama zijn.”

De tijd heeft even stilgestaan, aldus de minister. “Ik heb alle nieuwjaarsrecepties uit mijn agenda geschrapt, maar ben nu weer aan het werk. Ook mijn dochter is weer aan het werk. Maar het is zwaar voor haar, voor de ouders van Koen en voor mijn moeder. Zij maakte dit al eens mee. Mijn vader stierf op zijn 29ste, toen ik 8 jaar was. Gelukkig hebben we veel steun aan elkaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen