Technieker naar ziekenhuis na steekvlam tijdens herstellingswerken

© VUM

Door een technisch defect aan een het middenstroomnet langs de Suikerkaai was er in de nacht van woensdag op donderdag in de hele gemeente Zelzate enkele uren geen elektriciteit. Op de koop toe kreeg een technieker van Infrax, die was opgetrommeld om de stroompanne op te lossen, tijdens herstellingswerken een steekvlam over zich. Hij moest naar het ziekenhuis, maar mocht al snel weer naar huis. “Hij had de nodige beschermkledij aan.”

Dirk Ververs en Koen Van Waesberghe

Het probleem ontstond woensdagavond rond 20.15 uur. Door een technisch defect aan het middenstroomnet - toch goed voor 12.000 volt - in de cabine van het postgebouw langs de Suikerkaai, kreeg de hele gemeente enkele uren af te rekenen met een stroomonderbreking.

Over de precieze oorzaak van het technisch defect kon netwerkbeheerder Infrax gisteren nog geen uitleg geven. “Om de panne op te lossen, hebben we een omschakeling moeten uitvoeren om via een andere weg de middenstroom naar Zelzate te leiden”, legt woordvoerder Björn Verdoodt uit. “Daarom zijn op gespreide tijdstippen verschillende zones afgekoppeld. Om 0.30 uur hadden de meeste buurten in Zelzate weer stroom, de laatste zones moesten wachten tot 1.30 uur voor ze terug aan het net werden gekoppeld.”

‘Vlamboog’

De herstellingswerken aan het stroomnet liepen bovendien niet zonder problemen. Een medewerker van Infrax, die aan het werk was langs de Suikerkaai, kreeg tijdens de werken een steekvlam over zich. “Er ontstond op een bepaald moment een ‘vlamboog’, een soort steekvlam”, zegt Verdoodt. “Gelukkig had onze technieker Johan V.H. alle veiligheidsvoorschriften gevolgd en de nodige beschermkledij aan. Er was geen sprake van elektrocutie, maar hij werd wel even ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Na een uitgebreid onderzoek mocht V.H. weer naar huis. Hij heeft veel geluk gehad en kwam er met de schrik van af.”

De herstellingswerken liepen door het voorval wel extra vertraging op. Het Parket moest immers ter plaatse komen om de juiste omstandigheden van het arbeidsongeval te onderzoeken. Hier en daar zorgde de stroompanne ook voor andere ongemakken. Zo stond een bus van De Lijn een uur lang vast op het terrein van het psychiatrisch centrum, omdat de slagbomen niet werkten.

Zelzate is de enige gemeente in de provincie waar Infrax netwerkbeheerder is. Daardoor bleef de panne uitsluitend beperkt tot het Zelzaats grondgebied.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen