Duits satirisch magazine drijft de spot met Erdogan (en zijn penis)

Het Duitse satirische tijdschrift Titanic pakt uit met een opmerkelijke voorpagina die de draak steekt met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Vooral zijn penis moet het ontgelden.

"Stress voor Erdogan: zelfs zijn penis plant een staatsgreep." Die kop heeft Titanic op de voorpagina van het augustusnummer geplaatst naast een foto van een zorgelijk kijkende Erdogan. Ter hoogte van zijn kruis is een strategische worst bij het beeld geplaatst.

Titanic is een Duits satirisch maandblad. Het is opgericht in 1979 en is met een oplage van zowat 100.000 exemplaren een van de grootste satirische tijdschriften bij onze oosterburen.

Jan Böhmermann

De publicatie van de voorpagina komt op een moment waarop de relaties tussen Duitsland en Turkije op een dieptepunt zitten. Begin juni heeft het Duitse parlement de Armeense genocide van 1915 als dusdanig erkend, tot grote ergernis van Ankara.

Enkele maanden eerder ontstond grote commotie rond het lastergedicht dat de Duitse komiek Jan Bohmermann op tv had voorgedragen aan het adres van Erdogan. Daarin noemde hij hem onder meer een "geitenneuker".

Ook toen reageerde Erdogan furieus. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zag zich genoodzaakt een gerechtelijk onderzoek naar Böhmermann toe te staan omdat het gedicht in strijd was met een Duitse wet die stelt dat het beledigen van buitenlandse staatshoofden strafbaar is.

Meest gelezen