©  BELGA

Chadli, Vanaken, Sels en Witsel maken deel uit van EK-selectie, Heynen en Vanheusden reserve

De 26 namen in de EK-selectie van Roberto Martínez zijn bekend. Zoals aangekondigd zijn daar geen grote verrassingen bij. Axel Witsel maakt deel uit van de selectie, net als Chadli, Benteke en Vanaken. De grootste verrassing is er misschien wel in doel, waar Matz Sels derde keeper is in plaats van Koen Casteels, die na het seizoen geopereerd moet worden. Daarnaast roept Martínez elf reservespelers op, waaronder Limburgers Bryan Heynen en Zinho Vanheusden. Nog opvallend: Kevin De Bruyne moet zich pas op 7 juni bij de nationale ploeg melden.

Arno Schepers

LEES OOK. Roberto Martinez: “Bryan Heynen verdient deze selectie”

Van de 26 namen in de selectie, konden er op voorhand al een aantal ingevuld worden. Bij de doelmannen waren dat Thibaut Courtois en Simon Mignolet. Achterin Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Jason Denayer en Dedryck Boyata. Op het middenveld Axel Witsel, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Kevin De Bruyne, Thomas Meunier, Timothy Castagne, Thorgan Hazard en Yannick Carrasco. Voorin waren dat aanvoerder Eden Hazard, Romelu Lukaku, Dries Mertens en Michy Batshuayi.

LEES OOK. Michy Batshuayi volgt persconferentie niet en kondigt EK-selectie te vroeg aan: “Sorry!”

Zijn er op basis van de selecties de voorbije jaren bij: Dennis Praet, Leandro Trossard, Jérémy Doku en Christian Benteke. Voor de nog resterende plaatsen was het koffiedik kijken, want daarvoor kwamen heel wat spelers in aanmerking. Uiteindelijk viel de keuze op Nacer Chadli, Hans Vanaken en Matz Sels.

Er werden ook elf spelers op de reservelijst gezet: Thomas Kaminski, Brandon Mechele, Zinho Vanheusden, Jordan Lukaku, Thomas Foket, Albert Sambi Lokonga, Bryan Heynen, Alexis Saelemaekers, Yari Verschaeren, Charles De Ketelaere en Adnan Januzaj.

Martinez: “Bryan Heynen is geen nieuwe naam op zich, want hij heeft grote stappen gezet bij de beloften eerder. Hij stond al dicht bij een selectie in maart, maar sindsdien heet hij zijn niveau nog opgekrikt, dus hij verdient deze selectie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In vergelijking met de 23-koppige WK-selectie van drie jaar geleden haakten intussen ook Vincent Kompany en Mousa Dembélé af. Laurent Ciman maakte toen als 24e speler de voorbereiding mee, gezien de toenmalige kwetsuren van Kompany en Vermaelen. De verdediger reisde nog mee af naar Rusland, maar werd vlak voor de afreis naar Sotsji voor de eerste groepswedstrijd tegen Panama huiswaarts gestuurd. Mogelijk past de bondscoach diezelfde strategie opnieuw toe om de beschikbaarheid van Witsel af te wachten.

1 juni

Vanwege de uitzonderlijke situatie door de coronacrisis mogen er deze keer voor het eerst 26 spelers in de selectie zitten. De maatregel moet voorkomen dat teams in de problemen geraken in het geval van coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Onder meer Martinez was vragende partij voor een uitbreiding van de selecties. Voor elke wedstrijd zullen wel maar 23 spelers op het wedstrijdblad mogen staan, onder wie drie doelmannen.

De bondscoaches moeten de definitieve spelerslijst indienen op 1 juni, tien dagen voor de start van het EK. Daarna kunnen er voor de eerste match wel nog spelers worden vervangen in het geval van een ernstige blessure of ziekte. Tot die laatste categorie horen spelers die positief testen op het coronavirus of als “nauw contact” worden beschouwd van een positief getest persoon en dus in quarantaine moeten.

Twee weken na de bekendmaking van de selectie, op maandag 31 mei, blazen de Duivels verzamelen in Tubeke, ook tijdens het EK hun uitvalsbasis, voor de start van de voorbereiding. Nadien volgen nog twee oefeninterlands in eigen huis, tegen Griekenland (3 juni) en vicewereldkampioen Kroatië (6 juni).

De Rode Duivels zijn op het EK ingedeeld in groep B. De Belgen openen hun toernooi op 12 juni in Sint-Petersburg tegen Rusland. Daarna spelen ze op 17 juni in Kopenhagen tegen Denemarken en op 21 juni, opnieuw in Sint-Petersburg, tegen Finland.

LEES OOK. De grote ongelukkige: Koen Casteels mist EK voetbal door noodgedwongen operatie

De 26-koppige EK-selectie:

Doelmannen: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Straatsburg)

Verdedigers: Dedryck Boyata (Hertha BSC), Jason Denayer (Olympique Lyon), Jan Vertonghen (Benfica), Toby Alderweireld (Tottenham), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe)

Middenvelders: Axel Witsel (Borussia Dortmund), Youri Tielemans (Leicester City), Leander Dendoncker (Wolverhampton), Kevin De Bruyne (Manchester City), Hans Vanaken (Club Brugge), Dennis Praet (Leicester City)

Vleugelspelers: Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Timothy Castagne (Leicester City), Nacer Chadli (Istanbul Basaksehir)

Aanvallers: Eden Hazard (Real Madrid), Romelu Lukaku (Inter), Michy Batshuayi (Crystal Palace), Christian Benteke (Crystal Palace), Dries Mertens (Napoli), Jérémy Doku (Rennes), Leandro Trossard (Brighton)

De elf reserves: Thomas Kaminski, Brandon Mechele, Zinho Vanheusden, Jordan Lukaku, Thomas Foket, Albert Sambi Lokonga, Bryan Heynen, Alexis Saelemaekers, Yari Verschaeren, Charles De Ketelaere en Adnan Januzaj.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer