Direct naar artikelinhoud
Vijf vragenHans Vandeweghe

‘Het pijnpunt blijft centraal achterin’: sportjournalist Hans Vandeweghe over wie (niet) geselecteerd is bij de Rode Duivels

Bondscoach Roberto Martínez in Tubeke.Beeld Stefaan Temmerman

Bondscoach Roberto Martínez heeft de 26 mannen geselecteerd die als Rode Duivel de Belgische eer op het EK voetbal mogen verdedigen. Heeft hij goede keuzes gemaakt? We vragen het aan Hans Vandeweghe, sportjournalist bij De Morgen.

Welke verrassingen zitten in de selectie?

Hans Vandeweghe: “Grote verrassingen blijven uit. Toch springen enkele namen in het oog. Chadli bijvoorbeeld, die wordt er nu bijgehaald omdat zijn voetbalstijl bij de strategie past. Voor hem speelt ook zijn nalatenschap van de prachtgoal tegen Japan mee. Een andere, weliswaar aangekondigde opvallendheid is Witsel, die ondanks blessures toch bij de 26 staat te prijken. Hij krijgt het voordeel van de twijfel.

“Tussen de palen komt Matz Sels, niet Koen Casteels als derde doelman. Sels is een uitstekende doelman en verdient de plek zeker. Casteels moet binnenkort geopereerd worden, dus het is een keuze op medische gronden. De kans dat de derde keeper op het toernooi aan de bak komt, is ten slotte ook heel klein, dus veel drama hierover lijkt me niet nodig. Een laatste curiositeit is de latere start van De Bruyne door verplichtingen in de Champions League.”

Geraken Axel Witsel en Eden Hazard in vorm tegen de start van het EK?

“Blijkbaar herstelt Witsel heel goed, dus daar heb ik vertrouwen in. Ook Hazard zal een dienst kunnen bewijzen. De voetbaldynamiek bij de Rode Duivels is anders dan die van Real Madrid. Volgens mij staat dat toe dat Hazard zal kunnen schitteren. Nu en dan zal hij eens de ruimte krijgen om te flitsen.”

Neemt de bondscoach hier grote risico’s?

“Martínez speelt op veilig. Hij spaart de kool en de geit. Volgens mij vertrouwt hij op de groep die hij al kent. Zij moeten het nu maar eens gaan bewijzen. Ook qua verdediging houdt hij aan die strategie vast. Centraal achteraan is dan ook de zwakke plek van de ploeg. Er zit onvoldoende snelheid in. Dat Martínez daarom op ervaring inzet, begrijp ik.

“Met de reservelijst ernaast valt op hoe breed zijn selectie is. Tot de eerste juni, wanneer de selectie definitief wordt, kan Martínez handig schuiven. Komen er dan nog blessures, oververmoeide spelers of coronabesmettingen, dan houdt hij veel goede opties open.

“Dat alles betekent wel dat er weinig nieuw bloed op het veld staat, dat is ergens ook weer jammer.”

Hoe hebben de drie extra plaatsen tegen corona-onzekerheid de selectie beïnvloed?

“Die zorgden voor een extra buffer. De drie plekken waren een welgekomen beslissing voor zijn strategie, zeker na zo’n zwaar seizoen. Daarbij komt nog eens een lange reservelijst. Naar die spelers laat Martínez duidelijk blijken: jullie kunnen een telefoontje van mij krijgen.”

Hoe groot zijn de kansen op bekerwinst met deze selectie?

“Kleiner dan de gemiddelde Belg inschat. Als ik er een getal moet opplakken, zeg ik een op vier. De ploegen die we in het oog moeten houden zijn Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Italië. Of misschien nog een verrassing van een kleine ploeg?

“Maar wij hebben een goede as. We hebben toppers zoals Courtois, De Bruyne, Hazard en Lukaku. Het pijnpunt blijft centraal achterin. Dat merkten we in de match tegen Frankrijk op het WK. Zij wisten de achterdeur te sluiten, wij niet. Daardoor werden we uit het toernooi gekegeld.”

Hans Vandeweghe: "Blijkbaar herstelt Witsel heel goed, dus daar heb ik vertrouwen in."Beeld Bob Van Mol