Direct naar artikelinhoud
AchtergrondAssisen

Dood achtergelaten op het strand: wat u moet weten over de moord op Sofie Muylle

Slachtoffer Sofie Muylle en beschuldigde Alexandru Caliniuc.Beeld rv

In het Brugse assisenhof is vandaag het proces rond de moord op Sofie Muylle (27) gestart. Beschuldigde Alexandru Caliniuc (27) staat terecht voor de verkrachting, foltering en het ombrengen van de vrouw uit Roeselare in januari 2017 op het strand van Knokke-Heist. De Roemeen riskeert levenslang, maar zijn advocaten willen hem vrijgesproken zien voor moord. Dit moet u weten over de zaak.

Wie is het slachtoffer?

Sofie Muylle (27) woonde in Roeselare, op zo’n vijftig kilometer van de plek waar ze werd gevonden. De vrouw volgde een opleiding tot schoonheidsspecialiste. Het slachtoffer had al veel tegenslag gekend. Zo verloor ze eerder haar moeder en broer. Een vriendin getuigde: “Sofie is altijd positief blijven denken, ondanks alles wat er is gebeurd. Ze wilde iets maken van haar leven.” 

Sofie Muylle was sociaal, goedlachs en extravert. “Ze hechtte ook veel belang aan haar uiterlijk en wilde er altijd verzorgd uitzien.” Vader Daniël en broer Stan moesten veel te vroeg afscheid nemen van hun dochter en zus.

Het lichaam van de vrouw werd op zondag 22 januari 2017 om 12.19 uur door een wandelaar aangetroffen onder een staketsel op het strand van Knokke. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat de vrouw in de loop van de nacht met geweld om het leven was gebracht. Enkele uren eerder had haar vriend al aan de politie laten weten dat ze tijdens een avondje uit plots verdwenen was.

Lees ook

Stan Muylle keek toch naar de video’s van zijn stervende zus Sofie: ‘Nu blijf ik die beelden telkens opnieuw zien. Onmenselijk en grof’

Wie is de beschuldigde?

Alexandru Caliniuc is geboren in Suceava, een universiteitsstad in het noordoosten van Roemenië. Hij is de jongste van zes kinderen. Vader is mecanicien, moeder poetshulp. Zelf kiest hij voor de richting elektromechanica. Hij werkt kort in de auto-industrie, maar vindt dat Roemenië hem weinig kansen biedt. Hij wordt opgepakt voor diefstal. 

Via een broer belandt Caliniuc eind 2016 in België. Ze gaan als schilders aan de slag. Eerst woont hij in Heist, maar daarna verhuist hij naar een appartement in Knokke. Caliniuc woont er samen met andere Roemenen.

Op die bewuste januaridag in 2017 wordt het lichaam van Sofie Muyllle aangetroffen onder een staketsel. Haar bloes zit binnenstebuiten, haar panty’s en slip zijn opgetrokken. In haar gezicht heeft ze lichte verwondingen.

Op camerabeelden is te zien hoe een man met een opvallende blauwe jas na de feiten urenlang blijft rondhangen in de buurt van het lichaam. In dat kader wordt Alexandru Caliniuc op 26 juni 2017 in zijn thuisland opgepakt. Op 14 juli wordt hij aan België overgeleverd. Verder onderzoek wijst uit dat het DNA van de beschuldigde overeenstemt met het DNA-materiaal op het slachtoffer. Het gaat onder andere om spermavlekken op haar kledij.

Alexandru Caliniuc staat terecht voor het Hof van Assisen voor de moord op Sofie Muylle.Beeld Photo News

Caliniuc blijft echter volhouden dat hij de jonge vrouw niet van het leven beroofde. Hij geeft wel toe dat hij het bewusteloze lichaam tot onder het staketsel sleepte, waar hij seks met haar had. Op zijn gsm worden ook foto’s en beelden van het zieltogende slachtoffer aangetroffen. Volgens de wetsdokter werd dat verminderde bewustzijn veroorzaakt door verstikking en stierf Sofie Muylle uiteindelijk in de vrieskou door een hartstilstand. 

In de loop van het onderzoek wordt de Roemeen bijkomend aangehouden voor verkrachting, foltering en aanranding. Door de Gentse KI wordt hij dan ook niet enkel voor moord, maar ook voor verkrachting met foltering naar het hof van assisen verwezen.

Volgens de gerechtspsychiaters blijft hij echter een gevaar. In de gevangenis probeerde hij al meerdere celgenoten aan te randen.

▶ Bekijk de reconstructie van de moord op Sofie Muylle:

Video wordt geladen...

Welke onduidelijkheden zijn er nog?

Volgens de speurders vertelt Caliniuc niet de hele waarheid. Zijn tijdsschema rammelt en komt niet overeen met hun bevindingen. Zij denken dat de Roemeen Sofie Muylle al eerder tegenkwam op het strand en haar lastigviel. Ze zou daarbij haar jas verloren zijn - want die lag een halve kilometer van de plaats waar haar lichaam werd gevonden. Caliniuc ontkent. “Ik heb Sofie nooit gezien toen ze rechtop stond. Zet een pistool tegen mijn hoofd en ik zal hetzelfde zeggen.”

De doodsoorzaak van Sofie Muylle wordt doorheen het onderzoek het grootste punt van discussie. Een college van tien deskundigen besluit dat de jonge vrouw zeker geen natuurlijke dood stierf. Onderkoeling was volgens de experts de “meest waarschijnlijke doodsoorzaak”. De nacht van de feiten vroor het in Knokke tot 3 graden onder 0. Het werd in ons land de ‘koudste nacht van het jaar’ genoemd. Sofie had volgens het onderzoek bovendien tussen 1 en 1,8 promille alcohol in haar bloed. Het zou de onderkoeling enkel nog hebben versneld.  Het parket is er - op basis van het verslag - van overtuigd dat Alexandru C. Sofie Muylle op gewelddadige wijze misbruikte en om het leven bracht.

De verdediging is een andere mening toegedaan. De advocaten van de beschuldigde stellen dat het rapport van de experts net aantoont dat hun cliënt de jonge vrouw niet vermoordde.

Eind maart werden beelden verspreid van de man met de blauwe jas die enkele uren zou hebben rondgezworven rond de vindplaats van het lichaam.Beeld VTM Nieuws

Hoe verloopt het proces?

Het proces is maandagochtend van start gegaan met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Daarna wordt de beschuldigde verhoord door voorzitter Willem De Pauw. 

In totaal zullen tijdens het proces ruim 50 getuigen gehoord worden. In principe wordt een uitspraak over de schuldvragen op vrijdag 21 mei verwacht. De debatten over de strafmaat zullen sowieso pas na het verlengde weekend gehouden worden. 

Voor moord riskeert Alexandru Caliniuc levenslange opsluiting. 

Wie zijn de advocaten?

Alexandru Caliniuc wordt op het proces bijgestaan door meester Chantal Van den Bosch en meester Pieter Filipowicz. 

De belangen van de vader en de broer van Sofie Muylle worden verdedigd door respectievelijk meester Charlotte Verhaeghe en meester Filip De Reuse. 

Meester Luc Arnou en meester Lore Arnou treden op als advocaten van de vriend van het slachtoffer. 

Céline D’havé van het Gentse parket-generaal neemt de rol van openbaar aanklager op zich.