Gilbert Lenaers en Domien De Smet gingen maandag weer de ether in. ©   Joris Herregods

Anciens van Radio Minerva weer op post: crooners, evergreens en een fijne babbel

Antwerpen, Linkeroever -

Toen op 19 oktober een nieuwe lockdown van kracht werd, besloot Radio Minerva om zijn twaalf presentatoren die ouder dan 70 waren voor alle veiligheid tijdelijk naar huis te sturen. Nu, zeven maanden en de nodige inentingen later, zijn de anciens van de seniorenzender op Linkeroever er weer. En daar is iedereen heel gelukkig mee.

Mischa Bludts

Maandagochtend om 8u beet Domien De Smet met zijn programma Goede morgen Antwerpen de spits af. Hij is met 87 jaar op de teller de nestor van de Minerva-presentatoren en kreeg muziek met de paplepel mee. “Ik volgde al op mijn vijfde pianolessen op de muziekschool. Later ben ik overgestapt naar accordeon en trad ik in 1959 hier op de plage van Sint-Anneke voor het eerst op met mijn eigen orkestje.”

In 2000 maakte hij, na drie jaar bij Radio Zuiderlicht, zijn debuut op Radio Minerva. “In de loop der jaren had ik een enorme collectie van crooners en evergreens verzameld – ook al omdat mijn echtgenote en ik nog café hebben gehouden – en daar wilde ik graag iets mee doen. Thuis speel je af en toe wel eens een plaat, maar hier kan ik me uren aan een stuk uitleven.”

Domien is blij om weer terug te zijn. “Ik heb het heel erg gemist. De afgelopen maanden kon ik nergens naartoe, zelfs geen pintje gaan drinken, en had ik niks omhanden. Nu kom ik na een programma thuis, wetende dat ik de mensen content heb gemaakt, en dan ga meteen naar de kamer waar al mijn platen staan om het volgende programma voor te bereiden.”

Domien kreeg wel twaalf telefoontjes tijdens zijn eerste uitzending. ©   Joris Herregods

“Ik heb tijdens de uitzending vandaag wel twaalf telefoontjes gekregen van mensen die content waren om me opnieuw te horen en natuurlijk een plaatje wilden aanvragen. Dat kan voor een verjaardag zijn, maar ook pakweg het favoriete liedje van een echtgenoot die zopas is overleden. Wat ook mooi is bij Minerva: hier mogen we ons eigen ding doen. We kiezen niet alleen zelf welke muziek we draaien, we mogen de luisteraars ook een babbeltje op de radio laten doen. Dat is tegenwoordig toch zeldzaam geworden. En de sfeer is hier geweldig.”

Microbe

Vorige week ging in de Verenigde Staten ’s werelds oudste radiopresentator op 96-jarige leeftijd met pensioen. “Het zou mooi zijn als ik het ook zo lang mag volhouden. Zolang ik het kan doen, zal ik het in ieder geval blijven doen. Mijn eerste probleem wordt waarschijnlijk met de auto van Merksem naar de studio op Linkeroever rijden, want daarvoor moeten de ogen meewerken hé…”

Domien weet nu al wat zijn allerlaatste plaat wordt. “Ik sluit mijn programma steevast af met What’s The Trouble van Jackie Davis. Vreemd genoeg zijn er nog steeds luisteraars die bellen om te vragen welk liedje ik zonet heb gespeeld. Tijdens mijn laatste uitzending zal ik ook zeker A Blossom Fell van mijn grote held Nat King Cole draaien.”

Bij Minerva komen de luisteraars op de radio. ©   Joris Herregods

Om 10u wordt Domien afgewisseld door Gilbert Lenaers (72), die het programma Al fluitend door de middag verzorgt. De voormalige militair woont in Sint-Lenaarts, een deelgemeente van Brecht, en was vroeger dj in discotheken in het Waasland. “Maar die moesten allemaal wijken voor de autostrade.”

Later ging hij aan de slag bij Radio Ramona en Radio Merlijn in Wuustwezel en in 2004 kwam hij bij Radio Minerva terecht. “Het was heel spijtig dat ik door corona mijn programma niet langer kon presenteren want radio maken is een microbe die in je lijf blijft zitten.”

Thuiswerken

Al was Gilbert nooit helemaal weg. “Ik heb van thuis uit telefoons met verzoekjes beantwoord. Die platen zocht ik nadien dan op in mijn collectie en zette ze op de computer van Radio Minerva. Zo kon ik toch nog mijn steentje bijdragen.”

Toen bekend werd dat hij terug zou keren naar de chalet op Sint-Anneke, waren de reacties enthousiast. “Ik heb via sociale media zeker zestig felicitaties gekregen, onder meer van Luc Caals.”

Gilbert is zelf ook blij om na zeven maanden weer terug te zijn: “Dit is heel gezellig want Minerva is deel van mijn familiekring geworden, met een lach en een traan. En het is altijd plezant om iemand met een verzoekplaatje gelukkig te maken. Ik denk soms wel eens dat de luisteraars zich in deze tijden mede dankzij onze muziek sterk kunnen houden.”

U kunt Radio Minerva beluisteren op 98 FM of op www.radio-minerva.be